Catalunya migdia

França posa Andorra a la diana en la seva guerra contra el tabac

Diputats de Macron volen obligar alguns dels països veïns a rebaixar les quotes anuals de producció per aconseguir que els francesos fumin menys

Isabel Galí/Eloi Barrera/RedaccióActualitzat

La lluita contra el tabac a França topa una vegada i una altra contra la realitat: els francesos segueixen fumant molt --l'índex de tabaquisme està 40 punts per sobre de la mitjana de l'OCDE--, i la xifra no es rebaixa malgrat que les taxes als paquets creixen sense parar. La causa, segons els polítics francesos, cal trobar-la fora de les seves fronteres: els països veïns venen el tabac molt més barat, i això genera un mercat paral·lel a través de la importació a petita escala o, directament, del contraban.

Les solucions

Per aquest motiu, un grup de diputats francesos de la majoria macronista vol intervenir en aquest mercat paral·lel. Demanen que els països veïns redueixin les seves quotes anuals perquè consideren que estan sobrerepresentats. Perquè aquesta exigència tingui efecte, però, s'hi hauria d'involucrar la mateixa Unió Europea.

Frédéric Valletoux, diputat del grup Horizons, ho descriu així:

"La indústria del tabac entrega 8 vegades més cigarretes a Andorra que els habitants d'Andorra no en consumeixen. A Luxemburg, es lliura set vegades més cigarrets que els que consumeixen els seus ciutadans."

L'objectiu d'aquestes mesures és que els francesos fumin només tabac comprat a França. I, per tant, fumarien menys perquè el govern francès grava fortament el tabac des de fa anys. Aquest 1 de gener del 2024 l'apujarà 40 cèntims.

Els últims deu anys Suècia ha aconseguit reduir a la meitat el nombre de fumadors
L'índex de tabaquisme a França està 40 punts per sobre de la mitjana de l'OCDE (Pexels/ David Taljat)

Pels estanquers, com Régis Villenbarre, són mesures insuficients si no s'atura el tabac que entra legalment des dels països de la Unió Europa amb els quals França fa frontera:

"Molta gent compra a internet. Per Facebook o Snapchat s'importen cigarretes d'Espanya i de Luxemburg. I contra això no podem lluitar."

Segons el gremi, l'oferta en línia de tabac està a meitat de preu, i els fa perdre entre un 10 i un 15% de les vendes que podrien fer.

Torna el contraban

L'encariment dels preus del tabac a França ha fet augmentar l'entrada d'aquest producte des d'Andorra, on el paquet de cigarrets és fins a tres vegades més barat. Creix el nombre de ciutadans que travessen la frontera per comprar als estancs andorrans, però també creix l'activitat del contraban, que genera un problema de seguretat a la frontera francoandorrana.

Fa uns mesos, el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d'Occitània van acordar que es reforçaria la vigilància policial a la frontera del Pas de la Casa.

Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar
A Andorra el paquet de tabac és fins a tres vegades més barat que a França (ACN/Albert Lijarcio)

Els contrabandistes utilitzen vehicles, però també es desplacen a peu, amb fardells de tabac a l'esquena. Això fa créixer la sensació d'inseguretat al Pas de la Casa.

La influencer andorrana Clàudia Conill, que publica sovint vídeos de contrabandistes que circulen per la zona, va descriure així com es troba la zona.

"Ara constantment veus cotxes policials, persecucions. les muntanyes estan brutíssimes perquè mengen allà, pernocten allà, tenen fins i tot tendes de campanya. És una situació dantesca, la de Pas de la Casa."

La ministra andorrana de Justícia i Interior, Ester Molné, reconeix el problema i assegura que el govern reforça la vigilància policial a la frontera. Explica que s'han incrementat molt els efectius de policia a la zona i que s'han fet gestions amb la Gendarmeria perquè enviïn "reforços per controlar la part francesa".

Fa pocs dies la policia va detenir un jove que sortia d'Andorra cap a França, amb una furgoneta carregada de tabac de contraban valorat en 100.000 euros. El noi es va saltar el control policial, i el van detenir després d'una intensa persecució per la carretera.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut