Barcelona

Foment revela irregularitats en les obres de l'estació de la Sagrera

El secretari d'Estat d'Infraestructures assegura que les obres estan aturades perquè Adif va detectar, el 2014, irregularitats entre l'obra executada i la certificada

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha revelat que Adif va detectar a principi del 2014 irregularitats per part de l'adjudicatari de les obres de l'estació de la Sagrera. Es tractaria de diferències entre el "volum executat" i el "certificat", unes irregularitats que, segons Foment, han provocat que les obres estiguin aturades des d'aleshores. Les obres es van adjudicar el 2010 a un grup format per ACS, Acciona, Fomento de Construcciones y Contratas i Ferrovial. 

Foment ha remès el cas a la Fiscalia Anticorrupció i assegura que ha confirmat que els balanços no quadren a través d'una auditoria interna i una altra d'externa.

Després de la reunió del consell d'administració de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV), que no es reunia des del juliol del 2013, Gómez-Pomar ha explicat que aquestes "diferències" entre el que constava com a obra executada i el que figurava com a obra certificada van portar Adif a paralitzar les obres.

El secretari d'Estat ha assegurat que aquestes irregularitats "podrien tenir transcendència penal" i que per això es van traslladar a la Fiscalia el 2015.

Gómez-Pomar, que no ha revelat el nom dels contractistes afectats per aquestes irregularitats, ha afegit que ara s'està intentant modificar els projectes per "regularitzar els treballs" dins del que marca la llei. Amb tot, Adif reprendrà les obres de manera immediata i amb la mateixa empresa. De tota manera, no ha descartat que, si no és possible la regularització, s'opti per trencar el contracte amb l'adjudicatària. 

Colau i Rull se n'assabenten ara

Tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com el conseller de Territori, Josep Rull, han lamentat que no se'ls hagi informat de les presumptes irregularitats fins ara.

Rull ha denunciat la unilateralitat amb què l'Estat ha actuat en les obres de la Sagrera i ha reclamat la creació d'una comissió específica que vetlli pel projecte. En una compareixença amb Colau, després de la reunió del consell, ha afirmat que "l'Estat no pot continuar actuant de manera unilateral en un projecte tan important com l'estació de la Sagrera, que té un impacte considerable tant per als veïns i com per a la qualitat del servei".

Rull ha lamentat que, en els dos anys i mig en què no s'ha convocat el consell, "hem estat absolutament desconnectats de tot allò que passava i s'han pres decisions orientades a aturar les obres sense donar cap explicació i això no es pot repetir".

Colau també s'ha queixat que els hagin deixat al marge. "Entenem que si hi ha una qüestió judicial, hi hagi també uns 'tempos', però no és lògic que tinguem aquesta informació després de dos anys", ha remarcat. 

Irregularitats a l'AVE

El Tribunal de Comptes va alertar que l'AVE Madrid-Barcelona va tenir un sobrecost de 2.000 milions d'euros. Segons el mateix organisme, alguns trams d'AVE a Catalunya van acumular un sobrescost de fins al 230%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut