Diversos pots de purpurina (iStock/Iana Kunitsa)
Diversos pots de purpurina (iStock/Iana Kunitsa)

Receptes per fer purpurina casolana que no contamina, ara que està prohibida definitivament

Tant poden servir per fer treballs manuals, o afegir als cosmètics, són comestibles i es poden usar per decorar postres i plats, i no són tòxiques ni contaminen

RedaccióActualitzat

La UE ha prohibit la venda de purpurina i de tot allò que en contingui o en pugui desprendre, una prohibició que ha entrat en vigor aquest dimarts --tot i que les botigues encara en poden vendre l'estoc que tinguin al magatzem--. I és que la purpurina conté microplàstics que contaminen el medi ambient i són extremadament difícils de netejar, afectant animals i plantes, i fins i tot entrant en la cadena alimentària. 

Com a alternativa hi ha les purpurines que es venen com a biodegradables, fetes amb materials alternatius com la cel·lulosa d'eucaliptus, tot i que hi ha estudis que també apunten que no estan exemptes d'un impacte ecològic. 

Arribats a aquest punt, quines alternatives hi ha si no es vol renunciar al brilli- brilli? A internet es poden trobar diverses receptes casolanes per fer-nos la nostra pròpia purpurina. N'hem recollit tres.
 

Fer purpurina amb sal

La sal és un dels principals ingredients per fer purpurina casolana, que podem aconseguir, entre d'altres, d'aquestes dues maneres:

  • Al forn: Escalfar el forn a uns 170 °C. Mentrestant es barreja la sal amb unes gotes de colorant alimentari fins que quedi uniforme. Després, en una safata de forn, escampar bé la sal i enfornar-la durant 10 minuts aproximadament. Un cop refredada ja es pot fer servir.
     
  • Sense forn: També podem optar per fer-ho sense forn. Es tracta de barrejar la sal amb el colorant i deixar-la assecar. 

Si es fa amb sal i colorants alimentaris aquesta purpurina no és tòxica

També podem utilitzar esmalt d'ungles o ombra d'ulls per acolorir la sal, o un colorant no alimentari. En aquest cas, compte! S'ha de vigilar de no ingerir-ne, ja que pot ser tòxic. Si optem per productes de colors metàl·lics o amb tornassol, la purpurina ens quedarà més brillant. 

La purpurina feta a casa es pot fer servir en els treballs manuals (Pexels/Cottonbro)

Purpurina en 3 minuts al microones

  • Es necessita: aigua, goma aràbiga (es pot trobar en botigues alimentàries) i colorant alimentari.

Es barregen una part de goma aràbiga per tres parts d'aigua. No en cal gaire quantitat, una cullerada per tres d'aigua o 15 ml d'aigua per 5 de colorant.

Un cop tot ben dissolt, es pinta amb la barreja un plat que pugui anar al microones. La capa ha de ser ben fina. Es posa el plat al microones durant 2 o 3 minuts fins que la capa quedi seca del tot. 

Amb una espàtula es rasca el plat fent saltar les espurnes de purpurina. 

Una persona obre la porta del microones
Amb 3 minuts al microones poden fer purpurina casolana (iStock/Jay_Zynism)

Per obtenir el color desitjat es pot afegir colorant blanc per aclarir-ho. Les combinacions són infinites. Se'n poden fer de molts colors i guardar-ne en pots petits.

També es poden fer els colorants naturals, com per exemple, el vermell amb remolatxa o el groc o ocre amb cúrcuma. Només cal barrejar els ingredients amb glicerina fins a fer una pasta que es pot guardar.

 

Purpurina comestible amb gelatina

Una altra manera de fer purpurina casolana i comestible és fer-la amb gelatina. Es pot fer servir per a pastissos, per exemple, i es fa amb els següents ingredients:

  • 60 ml d'aigua, colorant alimentari que pot ser nacrat, tres sobres de gelatina transparent, i una làmina d'acetat de reposteria.

Es talla la gelatina a trossets i es posa a remull amb l'aigua fins que es dissolgui. S'escalfa la barreja 2 minuts al microones perquè no quedin grumolls.

S'afegeix el colorant i un cop barrejat fins que la mescla hagi quedat cremosa, s'estén sobre el full d'acetat. Es deixa assecar uns 3 o 4 dies fins que quedi totalment sec. Veiem que es desprèn fàcilment del full d'acetat i queda com una làmina.

La purpurina casolana la podem barrejar amb cosmètics per fer maquillatges brillants (Pexels/Monstera)

Amb uns perforadors es poden fer formes diferents per decorar. I el material, que quedi sempre es pot tornar a fondre per reutilitzar o es pot passar per la picadora perquè quedi purpurina fina.

La purpurina feta amb goma aràbiga o gelatina és comestible i es poden fer servir per decorar pastissos, plats i postres, però també per fer treballs manuals, o afegir a productes cosmètics per obtenir maquillatges brillants. 

Dolços recoberts de purpurina
Es fa amb ingredients comestibles per decorar postres, per exemple (iStock/SrdjanPav)
ARXIVAT A:
AlimentacióConsum
Anar al contingut