Nick Gardner, de 81 anys, durant l'ascensió al Buachaille Etive Mor, un dels "munros" escocesos (Reuters/Russell Cheyne)
Nick Gardner, de 81 anys, durant l'ascensió al Buachaille Etive Mor, un dels "munros" escocesos (Reuters/Russell Cheyne)

Fer els cims d'Escòcia per amor: un home de 81 anys recapta fons contra l'Alzheimer

Nick Gardner s'ha proposat pujar 282 muntanyes escoceses per aconseguir diners per a la seva dona, la Janet, que té Alzheimer i osteoporosi

Actualitzat

"Ens hem fet companyia l'un a l'altre 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, durant 30 anys. I, de sobte, ja no hi era."

A Nick Gardner se li va capgirar la vida quan fa tres anys van diagnosticar-li Alzheimer a la seva dona, la Janet.

Durant més de 30 anys havien estat inseparables i, quan ja no se'n va poder fer càrrec, van haver-la d'ingressar a l'hospital.

Separat de la persona amb qui havia compartit tres dècades, li feia por caure en una depressió: "Les malalties de la Janet han suposat que el nostre meravellós estil de vida ha acabat sobtadament i tinc grans dificultats per assumir-ho. No sabia què fer", explica.

Als 81 anys, Gardner buscava una motivació per tirar endavant i va pensar en la seva afició de tota la vida: pujar muntanyes.

 

282 cims en 1.200 dies

Amb barret, guants i botes, des del setembre de l'any passat s'ha posat a fer un cim darrere l'altre. S'ha fixat el repte de pujar els "munros", les muntanyes de més de 3.000 peus (uns 914 metres) que hi ha a Escòcia. N'hi ha 282 i els vol pujar tots en 1.200 dies.

Ho fa per recaptar diners per l'Alzheimer Scotland i la Royal Osteoporosis Society, associacions que combaten les dues malalties que té Janet Gardner.

De moment, ja ha fet el cim de 177 muntanyes, l'última, el Buachaille Etive Mor, el 29 de setembre passat. A Facebook i Instagram informa periòdicament sobre com avança el repte.


Superat l'objectiu inicial de 10.000 lliures, ara el repte és recaptar 40.000 lliures, de les quals ja n'ha aconseguit més de 32.000.

Primer pla de Nick Gardner, l'home de 81 anys que s'ha proposat pujar 282 muntanes en 1.200 dies
Primer pla de Nick Gardner, l'home de 81 anys que s'ha proposat pujar 282 muntanyes en 1.200 dies (Reuters/Russell Cheyne)


"Em torno a sentir com un nen"

Des que era petit i vivia a Leicestershire, a Anglaterra, Nick Gardner ha estat fascinat per les muntanyes. Quan, amb 50 anys, ell i la Janet van traslladar-se a una casa de pagès a les Highlands escoceses, es va proposar pujar els "munros". Però l'atmosfera de les muntanyes que tenia al costat de casa, a Wester Ross, se li va fer tan "magnètica" que gairebé mai no va anar més enllà.

Quan va llegir la història de la jove Nicole O'Rafferty, que va pujar 20 "munros" en memòria del seu avi, va tenir la idea: faria el cim de tots els "munros" escocesos. "Tinc experiència caminant i pujant muntanyes i, malgrat l'edat, crec que encara tinc l'habilitat, la resistència i l'aptitud física per aconseguir-ho", explica a la pàgina web del projecte.


Pujant muntanyes s'oblida de tot. "Els altres problemes sembla que desapareguin en la insignificança", assegura Gardner. Confessa que fer un cim fa que es torni a "sentir com un nen petit" i l'ha ajudat a acceptar la nova realitat:

"Pujar muntanyes m'ha ajudat a centrar-me. Havia de trobar alguna cosa així, si no m'hauria tornat boig."

 

Gardner vol fer el 282 cim de tots els 'munros', les muntanyes escoceses de més de 3.000 peus
Gardner vol fer els 282 cims dels "munros", les muntanyes escoceses de més de 3.000 peus (Reuters/Russell Cheyne)
ARXIVAT A:
AlzheimerSalutViral Escòcia InstagramFacebook
Anar al contingut