Familiars d'avis de residències reclamen canvis en les visites: "Necessiten contacte"

Salut farà PCR sistemàtics als treballadors de residències a partir de la setmana que ve per poder flexibilitzar les visites

RedaccióActualitzat

El govern s'ha avingut a ser menys restrictiu en les visites als geriàtrics, com han demanat familiars d'usuaris de residències de gent gran.

Les residències, on hi ha hagut més de 4.000 morts durant la pandèmia, són un lloc sensible. Ara, de 52.000 residents, n'hi ha 200 amb el virus. Per evitar que s'escampi, les visites estan molt restringides, i les famílies demanen tenir en compte les necessitats emocionals dels avis. "Els tancarem a les residències per protegir-los però els matarem de pena", lamenta la familiar d'una resident.

 

Salut Pública ha admès que cal trobar un equilibri entre la necessitat de veure els parents i la protecció davant la Covid-19. Cal "evitar que "no es morin de Covid, però sí de tristor", va reconèixer dilluns el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Per evitar la propagació del virus a les residències, l'estratègia és fer cribratges sistemàtics als treballadors, unes proves que funcionaran com ja es va fer els mesos d'abril i maig.

Argimon ha explicat aquest dimarts que les proves començaran la setmana que ve i es faran a totes les residències, encara que de forma gradual. "Aproximadament, es faran cada 15 dies o 3 setmanes", ha dit.

El responsable de Salut Pública ha admès que el protocol de seguretat vigent s'ha de modificar:

"S'està fent una reflexió per tots els experts, segurament encara s'ha de flexibilitzar més. La situació és dura, perquè aquestes persones grans no poden veure la seva família o la poden veure un cop, poca estona, 40 minuts o 1 hora."

 

"Molts no en tenen prou amb les visites físiques"

Amb les residències tancades per la Covid i la impossibilitat de visitar la mare, Mireia Ros i els seus sis germans van decidir treure-la, però amb la feina i les responsabilitats personals no saben quant de temps podran mantenir aquesta situació.

"Era en una residència però nosaltres l'anàvem a veure, la trèiem els caps de setmana... Arriba el bitxo i, clar, ens trobem amb aquest desconcert i por, amb la desesperació de no poder abraçar la teva mare, no poder-la anar a veure, amb la por que li passi alguna cosa", explica Ros.

La Pepi va entrar en una residència tres setmanes abans de l'esclat de la pandèmia

 

Molts familiars de residents no han pogut dur els seus grans a casa i denuncien el deteriorament mental i emocional d'aquestes persones, perquè amb el protocol actual no poden visitar-les com voldrien. Ho denuncia Víctor Echániz, de la plataforma Els Estels Silenciats:

"Hi ha casos, i no pocs, que no en tenen suficient amb trucades, videotrucades o fins i tot les visites físiques. Recordem que són a dos metres de distància, amb una mascareta posada. Tenim gent amb cegueres, sorderes, amb demències molt elevades, que requereixen pràcticament que els toquis l'espatlla perquè s'adonin que ets allà."


Els responsables de les residències han de recordar que cal ser prudents, com explica Cinta Pascual, de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials:

"Les famílies han d'entendre que, com més obertura, més risc. Penseu que moltes vegades, quan estan en una visita a dos metres, es teuren la mascareta i diuen 'és que no et sento, no em senten'. I nosaltres estem com policies dient 'sisplau, no ens ho féssiu, això'."

 

Les visites a les residències s'han de fer a distància

 

El protocol actual, aprovat a mitjans d'agost, estableix que només es podran permetre les visites a les residències considerades verdes, les que no presenten cap cas de Covid, o a les taronges, que en tenen algun cas però que disposen d'una àrea separada neta de Covid.

Les visites, però, s'han de fer amb distància física, un únic familiar al dia i amb equip de protecció individual.

De les 1.048 residències que hi ha a tot Catalunya, 46 encara estan en una situació greu, de color vermell; és a dir, amb persones infectades i sense permetre les visites.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Família Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut