València

Fabra: "No tancaré cap col·legi ni hospital per una televisió inassumible"

El president de la Generalitat Valenciana diu que la decisió és "innegociable" i que anirà "de pressa".

Afirma que els 40 milions d'euros que costaria readmetre els treballadors de Canal 9 els necessita per a educació, sanitat i polítiques socials.

La directora general del canal autonòmic no continuarà en el càrrec

Victòria MiróActualitzat

El president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, ha afirmat que el tancament de Canal 9, anunciat després de la nul·litat de l'ERO, és "innegociable" i que es farà "de pressa", tan de pressa com el procés legal ho permeti. El president Fabra, en una compareixença íntegrament en castellà, ha dit que la sentència no els deixa cap més solució que tancar la ràdiotelevisió pública valenciana, ja que no tenen els 40 milions d'euros per readmetre els treballadors, com marca la sentència del TSJCV.

Malgrat admetre que encara no tenen quantificat al detall quant costarà l'operació, Fabra ha assegurat que Canal 9 "és inassumible" si es vol garantir l'estat del benestar per a 5 milions de ciutadans del País Valencià.

Necessita els diners per a la sanitat i l'educació

Fabra ha insistit a lligar el tancament del canal amb el manteniment de la sanitat, l'educació i les polítiques socials i ha afirmat: "No penso tancar cap col·legi ni hospital" per mantenir una televisió "inassumible". Més endavant, en un missatge en el mateix sentit, ha indicat : "No seré jo qui tregui 40 milions d'aquestes partides (sanitat i educació) per poder complir la sentència del TSJCV i readmetre els treballadors de RTVV".

El cap de l'executiu valencià ha insistit que l'ERO executat havia de servir per fer una radiotelevisió pública assumible reduint-ne i ajustant-ne els  pressupostos, i que "només a través d'aquesta reducció de dimensions de RTVV" es podia fer "sostenible" el projecte. Tombada aquesta opció per les "irregularitats" de l'expedient que va detectar la justícia valenciana, Fabra ha dit que havien decidit tancar Canal 9 perquè "si hi ha una línia vermella és mantenir els serveis bàsics als ciutadans".

Millorar el finançament

Per tot plegat, Fabra ha aprofitat la compareixença davant dels mitjans per demanar a Madrid un nou sistema de finançament "per assegurar aquests serveis als ciutadans".

A més, també ha informat que la directora general del canal autonòmic, Rosa Vidal no continuarà en el càrrec després de la decisió de tancar-lo i li ha atribuït bona part de la responsabilitat de com s'ha executat l'ERO, a banda de culpar els sindicats del final que ha tingut. Vidal només ha trigat unes hores a dimitir i acusar Fabra d'haver "faltat a la veritat". Per substituir l'actual directora de l'entitat, Rosa Vidal, ha anunciat que s'obrirà un procés per elegir el conjunt de persones que hauran de liderar el camí a partir d'ara.

Primera televisió autonòmica que s'apaga

Fabra ha confirmat la voluntat de tancar Canal 9, cosa que la podria convertir en la primera televisió autonòmica de l'estat que s'apaga, després de vint-i-quatre anys d'emissions. Per fer-ho, Fabra haurà de canviar la llei que actualment estableix la necessitat del canal autonòmic com a servei públic. Com a cap de l'executiu, ha indicat que vol que el procés sigui "tan ràpid com sigui possible", i, tenint en compte la majoria absoluta que el PP té al Parlament valencià, així podria ser.

Poc abans de la seva compareixença, els treballadors han mostrat la seva ferma oposició a la mesura amb una concentració davant de la Generalitat Valenciana.

Després de Canal 9, TeleMadrid podria ser la pròxima, ja que el president de la comunitat, Ignacio González, també va amenaçar de tancar la cadena pública si la justícia anul·lava l'ERO, com finalment va passar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut