La Haia

Expulsen Mladic de la sala després d'encarar-se contra els jutges de la Haia i els familiars de Srebrenica

El judici contra Ratko Mladic al Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia s'ha reprès a la Haia amb polèmica. I és que després d'un llarg enfrontament dialèctic amb el president de la sala i d'encarar-se amb algunes mares de Srebrenica, el jurat ha decidit, finalment, expulsar-lo de la sala. Abans, Mladic s'ha negat a declarar-se culpable o innocent. A l'excap militar dels serbis bosnians se l'acusa de crims de guerra i contra la humanitat. En especial, se'l considera l'executor de la matança de Srebrenica, en què van morir 8.000 musulmans bosnians.

Actualitzat
El Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia ha reprès la segona vista del procés per crims de guerra i genocidi contra Ratko Mladic, que en la vigília va amenaçar de no comparèixer davant dels jutges en la seva última oportunitat de declarar-se culpable o innocent abans que comenci el procés oral. El seu advocat va assegurar des de Belgrad que Mladic no compareixeria "si no és obligat". Si així ho feia, se l'hauria declarat no culpable, en virtut del principi de presumpció d'innocència, i s'hagués hagut de fixar una nova data per començar pròpiament el judici. Una estratègia que va fer servir l'antic líder dels serbis de Bòsnia Radovan Karadzic, ara fa dos anys.

Tot i això, l'excap militar dels serbis bosnians finalment s'hi ha presentat, però no ha evitat la polèmica. I és que després d'un llarg enfrontament dialèctic amb el president de la sala i d'encarar-se amb algunes mares de Srebrenica, el jurat ha decidit, finalment, expulsar-lo de la sala. Mladic, a més, s'ha negat a declarar-se culpable o innocent perquè no se li ha concedit encara, diu, l'equip de defensa que va demanar.

Familiars de les 8.000 víctimes de la matança de Srebrenica el 1995 han anat fins al judici proclamant crits de "criminal" contra Mladic, que s'ha encarat contra ells mofant-se'n.

Després de 16 anys, l'excap militar dels serbis de Bòsnia va comparèixer davant el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia a la Haia ara fa un mes. La compareixença, però, va ser una audiència prèvia en què el tribunal va informar Mladic dels onze càrrecs dels quals se l'acusa, entre els quals crims de guerra i crims contra la humanitat pel setge de Sarajevo i la matança de Srebrenica. Durant la compareixença, Mladic va assegurar que estava "molt malalt". Exercint el seu dret, l'acusat va demanar també un ajornament per diferir en uns càrrecs que ell considera d'"indignants" i "monstruosos". Després que l'acusat es va negar a declarar-se culpable o no culpable, el tribunal va fixar la pròxima compareixença per aquest 4 de juliol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut