Expedient al Pelegrí de Tossa, una tradició centenària, per trencar el confinament
Jaume Gotarra Baltrons, el Pare Pelegrí 2021 de Tossa de Mar, ha fet el camí amb cinc acompanyants, distància i mascareta (ACN / Gemma Tubert)
Tossa de Mar

Expedient al Pelegrí de Tossa, una tradició centenària, per trencar el confinament

El Pare Pelegrí i 5 acompanyants es van saltar el confinament per complir la tradició centenària de fer la ruta entre Tossa de Mar i Santa Coloma de Farners

RedaccióActualitzat

Enrenou a Tossa de Mar després que els Mossos d'Esquadra han aixecat acta al Pare Pelegrí i la comitiva de cinc persones que l'acompanyava, per haver trencat el confinament municipal.

Com cada 20 de gener des de fa 500 anys, el Pelegrí -aquest any va ser el funcionari Jaume Gotarra Baltrons- va caminant des d'aquest municipi de la Selva fins a Santa Coloma de Farners, per renovar els vots del poble. És una tradició que va néixer d'una altra pandèmia, la pesta.

Enguany es feia en format reduït, sense l'acompanyament de la processó i complint tota les mesures contra la Covid menys una, la de no sortir del terme municipal. Per això els Mossos els van aixecar acta a l'altura de Sils.

Aquest fet i que molta gent els hagi titllat d'irresponsables ha causat molt malestar al municipi, com es recull en el següent vídeo:

 

 

No tenien el permís del Procicat

L'alcaldessa, Imma Colom, ha explicat que van demanar autorització al Procicat per saltar-se el confinament, però, davant la negativa, tant l'Ajuntament com l'organització van decidir tirar endavant.

"Assumeixo tota la responsabilitat que el compliment del vot del poble tirés endavant malgrat la suspensió", ha afirmat.

 

El consistori subratlla que la Missa del Cantar es va fer amb el 30% de l'aforament, cita prèvia i totes les mesures i que el Pelegrí i la comitiva anaven amb mascareta, distància i sense acompanyants ni espectadors.  

L'Ajuntament ha agraït el comportament de la ciutadania en un comunicat i ha recordat que aquest dijous no hi haurà processons i que tampoc se certificarà el compliment del vot, que el poble fa des de fa més de 500 anys.

NOTA DE PREMSA Tossa compleix el "Vot del Poble" · L'Ajuntament agraeix el comportament de la població i demana que...

Posted by Ajuntament de Tossa de Mar on Dijous, 21 de gener de 2021


"Sabem la importància que té la promesa per als veïns de Tossa i com ens agermana i sensibilitza i, per això, s'ha portat a terme amb les mesures sanitàries necessàries", defensa l'Ajuntament en un comunicat.

Expedient al Pelegrí de Tossa, una tradició centenària, per trencar el confinament
Arribada del Pare Pelegrí a Santa Coloma de Farners (ACN / Cedida per David Rueda-Ajuntament de Santa Col.)

 

El síndic del Pelegrí, Joan Antoni Hervías, per la seva banda, ha destacat que la tradició neix d'una pandèmia del segle XV i que "en aquesta ocasió el compliment del 'Vot del Poble' era més important que mai". "Han passat generacions i sempre, tant en plena guerra com amb pluja, vent i neu, s'ha complert el vot", ha argumentat.

En una publicació a Facebook, Hervías ha demanat "seny i respecte" perquè els Mossos "han complert" amb la feina i el Pare Pelegrí "amb el Vot del poble".

Bon dia a tothom, Sis plau, seny i respecte per tot. Els Mossos han complert amb la seua feina. I el Pare Pelegrí amb...

Posted by Joan Antoni Hervías Chirosa on Dijous, 21 de gener de 2021

 

 

ARXIVAT A:
Cultura popularConfinament Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut