El sector de l'alimentació és un dels més afectats per l'impost al plàstic
El 2030 s'han de poder reciclar tots els envasos (Pexels/Magda Ehlers)

Expedient a vuit empreses per vendre com a 100% reciclables envasos que no ho són

Aquesta mala praxi, que afecta sobretot els sectors de l'alimentació i la cosmètica, es considera una falta greu i pot ser sancionada

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet

L'Agència Catalana del Consum ha obert expedients sancionadors a vuit companyies que etiqueten els envasos dels seus productes dient que són reciclables quan en realitat no és així, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio.

Es tracta de les empreses Puleva, L'Oreál, Food for Tomorrow, Solán de Cabras, La Selva, Herbarice, Ñaming i Unilever, que ara s'enfronten a possibles multes de milers d'euros.
 

"Estan enganyant el consumidor"

La decisió s'ha pres arran de les irregularitats detectades en l'estudi de diversos envasos de plàstic de refrescos, snacks, menjars preparats i perfumeria que es venen als nostres supermercats i que vam explicar fa uns mesos.

Contenidor groc de reciclatge d'envasos a Barcelona
Contenidor groc de reciclatge d'envasos a Barcelona (3Cat)

En concret, l'estudi encarregat per Consum va analitzar 36 envasos de 30 marques i només en va trobar un amb una etiqueta on tot el que es digués en relació amb la reciclabilitat fos correcte. Es tracta d'una llauna d'aigua de la marca Ocean 52 que es pot reciclar en un 98%.

A la resta, malgrat que les etiquetes diuen que són envasos 100% reciclables, la realitat és una altra. O no es poden reciclar o només se'n pot reciclar una part, com explica

Albert Melià, director de l'Agència Catalana del Consum, carrega contra aquesta irregularitat per part de les companyies expedientades.

"Les empreses que estan utilitzant de forma fraudulenta aquesta publicitat estan enganyant el consumidor. Pot induir el consumidor a prendre una decisió de compra i adquirir aquell producte en comptes d'un altre havent estat enganyat."

Etiquetar com a reciclables envasos que no ho són es considera una falta greu i es pot sancionar aquestes empreses amb multes que van dels 10.000 als 100.000 euros.

ARXIVAT A:
Medi ambientAlimentacióSostenibilitatCrisi climàticaEmpresa
Anar al contingut