Evacuen centenars de membres dels Cascos Blancs de Síria a Jordània

Nou atac d'Israel a Síria, concretament contra una posició militar del règim de Bashar al-Assad

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Israel ha evacuat en secret centenars de membres de l'ONG Defensa Civil Siriana, més coneguts com a Cascos Blancs, i les seves famílies, que fugen de l'avanç de les forces del règim de Bashar al-Assad sobre les últimes zones rebels al sud de Síria.

Els evacuats han passat la frontera amb Jordània en una operació nocturna a càrrec de l'exèrcit d'Israel autoritzada pel primer ministre, Benjamin Netanyahu.

En un primer moment, Israel va dir que evacuaria a Jordània uns 800 integrants de l'ONG. Jordània, però, ha rebaixat a la meitat el nombre de cascos blancs que havia deixat passar pels alts del Golan que ocupa a Síria, i ha confirmat que n'ha acollit poc més de 400.

 

L'ofensiva del règim sirià contra les zones rebels del sud del país ha portat milers de persones a fugir cap a les fronteres del Golan i Jordània les dues últimes setmanes. Una bona part han quedat atrapades.

L'exèrcit israelià fins ara havia barrat el pas a qualsevol refugiat, i ara ha dit que l'ha obert a petició dels Estats Units i alguns països europeus que s'haurien ofert a donar refugi als membres d'aquesta ONG.

Treuen persones de sota la runa després dels bombardejos

Finançats per diversos països, entre els quals hi ha el Regne Unit, els Països Baixos, Alemanya, el Japó o els Estats Units, els Cascos Blancs s'han caracteritzat per actuar en primera línia ajudant els civils atrapats entre la runa dels edificis destruïts per l'aviació siriana i russa.

Es calcula que han salvat més de 60.000 vides, amb un elevat preu: més de 250 cascos blancs han mort des del 2013. Els vídeos del conflicte armat penjats a les xarxes socials els van treure de l'anonimat.

 

Els Cascos Blancs operaven a les zones rebels del sud de Síria, objecte d'una ofensiva militar del règim de Damasc i els seus aliats russos.

Els membres d'aquesta ONG humanitària actuaven, bàsicament, en zones insurgents, fet que els convertia en enemics de Bashar al-Assad, que els hauria pogut empresonar o executar.

La destinació final serà el Canadà, Alemanya i el Regne Unit, segons Jordània. El Canadà ha confirmat que n'acollirà cinquanta amb les famílies respectives; Alemanya, vuit.

Es tracta, bàsicament, d'un cos de voluntaris format per estudiants i professionals d'àmbits diversos. Al llarg de la guerra, la seva implantació s'ha estès a tots els territoris insurgents de Síria, on intervenen en situacions d'emergència.

Actualment hi ha uns 3.700 cascos blancs actius a Síria segons el seu cap, Raed Saleh.  

Nou atac d'Israel a Síria

Segons han informat els mitjans estatals hebreus, avions de combat han atacat aquest diumenge una posició militar del règim de Bashar al-Assad a la ciutat de Misyaf, a l'oest de Síria, segons l'agència oficial israeliana.

 

L'atac, del qual no s'ha revelat l'objectiu, no hauria provocat víctimes humanes, només danys materials. Una font de la intel·ligència ha dit que prop de la ciutat de Misyaf hi ha un dels centres militars de recerca més importants per a la producció d'armes químiques.

Israel ha executat diversos raids últimament contra posicions del règim sirià i els seus aliats iranians, pel convenciment que la creixent presència iraniana a la veïna Síria amenaça la seva seguretat.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut