Imatge de l'illa de Sao Jorge, a l'arxipèlag de les Açores
Imatge de l'illa de Sao Jorge, a l'arxipèlag de les Açores (Flickr/Guillaume Baviere)

Evacuacions a les Açores pel risc d'erupció després de més de 2.000 petits terratrèmols

L'augment d'activitat sísmica a l'illa de Sao Jorge ha fet incrementar la "possibilitat real" d'una erupció volcànica

Actualitzat

Les autoritats de l'illa de Sao Jorge, a l'arxipèlag de les Açores, han començat a evacuar persones davant de la "possibilitat real d'una erupció" volcànica després de dies d'una alta activitat sísmica.  

Des de dissabte passat, a l'illa de Sao Jorge s'hi han registrat més de 2.000 petits terratrèmols, d'una magnitud entre 1,6 i 3,3, ha informat el Centre d'Activitat Sismo-Volcànica de les Illes Açores (CIVISA).

Mapa de satèl·lit que mostra l'activitat sísmica a l'illa de Sao Jorge
Mapa de satèl·lit que mostra l'activitat sísmica a l'illa de Sao Jorge (Reuters)

Hospitals i geriàtrics, primers evacuats

Els primers evacuats han estat les persones ingressades en centres hospitalaris o usuàries de residències del municipi de Velas, que han estat traslladats a Calheta, a l'altra banda de l'illa. Velas, a la costa oest de l'illa, on viuen més de 5.000 persones és el lloc més afectat.

També es recomana l'evacuació preventiva de la gent gran, les persones dependents, les que tenen mobilitat reduïda i els residents de zones properes als penya-segats.

Com a mesura preventiva, Protecció Civil desaconsella els desplaçaments no essencials, a més de les activitats esportives i culturals, per no crear obstacles addicionals en un hipotètic cas d'auxili.

L'alcalde de Velas, Luis Silveira, va dir aquest dimecres que l'evacuació de la resta de la població només es faria si és necessari.

Aquest dijous, el president de les Açores, Jose Manuel Bolieiro, ha visitat Sao Jorge i ha afirmat que "tot està a punt" per evacuar la població. En cas que hi hagi una evacuació immediata, s'avisarà la població a través de les xarxes socials, la ràdio i fent sonar les campanes de les esglésies de l'illa.

El govern de les Açores ha reforçat les connexions per mar i aire entre Sao Jorge i l'illa de Pico, a uns 15 quilòmetres, tot i que insisteix que no es recomana abandonar l'illa.

Augment de l'alerta volcànica

Com a conseqüència d'aquesta alta activitat sísmica, CIVISA ha elevat l'alerta volcànica del nivell 4 al 5 perquè la quantitat de terratrèmols es troba per sobre dels nivells habituals, tot i que només en una àrea "molt localitzada" de l'illa.

Aquests petits sismes, que no han causat danys, s'han detectat al voltant de la fissura de Manadas, que va viure una erupció per última vegada el 1808 i on es va registrar un gran terratrèmol l'any 1980, de magnitud 7,2.

Fins ara, tots els sismes tenen origen tectònic i no hi ha senyals d'activitat volcànica.

Sao Jorge, amb una població d'uns 8.400 habitants, és una de les nou illes que formen l'arxipèlag de les Açores. Amb 54 quilòmetres de llargada i 6,9 d'amplada, forma part del grup central de l'arxipèlag atlàntic.

ARXIVAT A:
MeteorologiaPortugal
Anar al contingut