L'exmandatari i la seva dona estaven molt malalts però "no podien passar l'un sense l'altre" (Wikimedia Commons)

Eutanàsia en parella: la tria d'un exprimer ministre neerlandès revela una opció a l'alça

El demòcrata cristià Dries van Agt i la seva dona Eugenie han marxat "junts i de la mà" als 93 anys, i així han posat el focus sobre un fenomen creixent als Països Baixos

Actualitzat

El demòcrata cristià Dries van Agt, primer ministre neerlandès entre 1977 i 1982, ha mort aquesta setmana als 93 anys.

Més enllà de ser una figura rellevant al seu país, la dada sorprenent és que ha marxat acompanyat de la seva dona Eugenie, de la mateixa edat, en una eutanàsia en duo.

Les morts simultànies dilluns passat posen el focus sobre una tendència a l'alça als Països Baixos.

El 2020 es va concedir l'eutanàsia a 26 parelles. Les xifres van créixer fins a 32 l'any següent, i 58 el 2022.


Morir junts i de la mà

Tot i ser catòlic, Van Agt va ser un vers lliure en molts aspectes, com ara en la seva defensa de la legalització del cànnabis, que el va portar a fumar el seu primer porro als 86 anys.

També ho ha estat en la seva última voluntat: després de compartir setanta anys amb la seva dona, tots dos van decidir morir "junts i de la mà".

Ho han detallat des de The Rights Forum, un grup propalestí que el polític va crear en una etapa tardana i més d'esquerres.

El director de l'entitat, Gerard Jonkman, ha explicat a Nos que tots dos estaven molt malalts, però "no podien passar l'un sense l'altre".

Feia anys que la salut del polític era molt fràgil, especialment després de patir una hemorràgia cerebral el 2019.

Han enterrat la parella junta.

Una casualitat poc habitual

L'Expertisecentrum Euthanasie, entitat que concedeix l'eutanàsia a unes 1.000 persones a l'any als Països Baixos, remarca que les sol·licituds de mort assistida es revisen estrictament de manera individual, i no en parella.

La portaveu, Elke Swart, ha explicat a The Guardian que, "tot i que cada vegada hi ha més interès en una eutanàsia doble, encara és poc freqüent":

"És pura casualitat que dues persones pateixin al mateix temps de manera insuportable i sense cap possibilitat d'alleujament... i que totes dues desitgin l'eutanàsia".


Pioners a garantir el dret a una mort digna

Els Països Baixos va ser el primer país del món a legalitzar el dret a una mort digna.

L'eutanàsia i el suïcidi assistit són legals de l'any 2002 amb sis condicions, entre els quals un patiment insuportable, cap possibilitat d'alleujament i un desig de morir perllongat i independent.

Un metge ha de constatar el diagnòstic i les perspectives vitals i un segon especialista independent ha de confirmar-ho.

La majoria dels casos els tramita un metge de família a casa i el procediment ha de ser "mèdicament acurat" i amb els fàrmacs adequats.

ARXIVAT A:
SalutEutanàsiaPaïsos Baixos
Anar al contingut