El candidat a lehendakari del PNB, Imanol Pradales, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, celebren la victòria a la seu del partit (EFE/Luis Tejido)

Euskadi, l'endemà del 21A: acords i nou govern amb el missatge de les urnes ben present

Des del PNB asseguren que han escoltat bé el missatge de les urnes: els nacionalistes bascos es comprometen a avançar en els serveis públics de qualitat i també a avançar en l'autogovern

Actualitzat

El PNB continua sent la primera força en vots al Parlament basc, però moltes coses han canviat i n'hauran de prendre nota. El seu rival no està lluny, l'esquerra abertzale li ha anat retallant distància a cada convocatòria electoral, municipals, generals i, ara, les autonòmiques. EH Bildu té els mateixos escons i pot parlar de tu a tu als jeltzales, els nacionalistes bascos.

També els socis de govern les darreres legislatures, els socialistes, han millorat resultats. A diferència del que va passar a Galícia, el PSE guanya dos escons i se senten forts i, diuen, enceten un canvi de tendència.

Justament, dels tres partits al capdavant, qui perd posicions és el PNB, que recula 4 escons. I aquesta, segurament, és la imatge que tenien al cap els dirigents del PNB ja ahir la nit.

El president de l'executiva del partit, l'Euskadi Buru Batzar, Andoni Ortuzar, avisava la militància: "Que no us pugi al cap aquesta victòria, i atents a la fotografia dels resultats. S'hauran de teixir acords per al país de la mà del nou lehendakari, Imanol Pradales."


Més pes del PSE al govern  

I sí, no sembla que hi hagi més possibilitats. El nou lehendakari ja tothom veu que serà Imanol Pradales, que suma la majoria absoluta amb els socialistes.

Qualsevol acord de govern entre PNB i Bildu el van rebutjar durant la campanya els nacionalistes bascos al·legant que eren dos models antagònics i que això feia impossible governar junts.

Amb els socialistes hi ha predisposició per totes dues bandes per revalidar un acord de govern. El  preu del suport dels socialistes es pot encarir i des del PNB ja s'han mostrat disposats a donar més pes, més poder, dins del nou govern al PSE. Ho ha dit aquest matí en declaracions a Ràdio Euskadi Itxaso Atutxa, la presidenta de l'executiva del partit a Biscaia, el Biscaia Buru Batzar, que deia que les converses per fer nou govern començaran tan aviat com sigui possible.

Atutxa reconeixia que entendrien que els socialistes demanessin més representació al govern després de millorar resultats. Atutxa afegia:

"És el que sempre acostumen a fer."  


PNB parla de govern plural

Andoni Ortuzar, el president del PNB, donava pistes ahir de cap on vol anar el partit i de quin govern volen fer. Ortuzar assegurava que l'eix de la seva proposta serà fer un govern plural liderat pels nacionalistes bascos i remarcava que havien escoltat bé el que deien les urnes. Ortuzar deia que es comprometien a avançar en els serveis públics de qualitat i també a avançar en l'autogovern.  

Dos exemples molt significatius perquè la gestió dels serveis públics, sobretot l'Osakidetza --la sanitat pública basca--, és el que ha passat més factura al PNB i li ha fet perdre suports i, fins i tot, desmobilitzar el seu propi electorat.

Un missatge, doncs, que es pot interpretar amb la voluntat d'obrir-se a grans acords sectorials, en cap cas de govern, també amb Bildu, que ha centrat la campanya electoral en els temes socials. I també acords amb l'esquerra abertzale i socialistes per avançar en l'autogovern i, per fi, poder renovar l'Estatut de Gernika. 

Celebració dels resultats electorals a la seu d'EH Bildu (EFE/ Miguel Toña)


Bildu, disposat a col·laborar

El candidat de Bildu, Pello Otxandiano, en declaracions a la ràdio pública basca, ha dit que el nou govern basc estarà format per PNB i PSE, però ha destacat que els resultats electorals han donat "un mandat popular d'avançar en quotes de sobirania i també en polítiques públiques més igualitàries".  Els mateixos ítems que destacava ahir la nit Andoni Ortuzar. 

Otxandiano afegia que "EH Bildu està disposada a col·laborar i cooperar si el PNB planteja canvis amb una agenda nacional sobre la taula i, de la mà del PSE, entén que cal avançar en polítiques públiques més progressistes". 

El líder de l'esquerra abertzale ha mostrat cert recel, però, i deia que "ja veurem què dona de si el diàleg polític".

 


Pradales: "Ho donaré tot per Euskadi"

Imanol Pradales, el futur lehendakari, en les seves primeres declaracions, anava en la mateixa línia que el president del partit: "La societat basca ens ha donat la responsabilitat i el deure, farem un govern d'homes i dones solvents per afrontar els reptes de futur i els interessos de tota la societat basca." Pradales afegia: "Ho donaré tot per Euskadi."    

Les executives del PNB i d'EH Bildu encara han de fer una anàlisi més pausada dels resultats mirant ja cap al nou govern i els pactes i acords de la nova legislatura.

A partir d'ara, dies de negociacions. Les dades de les darreres eleccions diuen que la investidura del nou lehendakari pot tardar entre dos i tres mesos. Encara falta, però, el recompte del vot exterior, que es farà divendres i que en les anteriors eleccions va modificar el repartiment d'un escó.

 

 

ARXIVAT A:
PNBPaís BascBildu
Anar al contingut