Brussel·les vol contrarestar l'activitat de les màfies que faciliten el trànsit i estada irregular en sòl comunitar (Salvament Marítim)

Europa vol endurir fins a 15 anys de presó les penes per tràfic de migrants si hi ha morts

La Comissió proposa harmonitzar les normes dels estats membres i fer una definició clara de l'activitat il·legal perquè pugui ser perseguida també a alta mar

Redacció/Agències

La Comissió Europea proposa que la legislació dels estats membres incorpori penes de fins a quinze anys de presó per als culpables de traficar amb persones migrants que intenten arribar a Europa.

Es pretén així endurir la pena més elevada per als membres d'aquestes màfies, ara fixada en vuit anys de presó. La pena màxima seria pels casos més greus, quan es produeixen morts en les travessies.

Segons dades de la mateixa Comissió Europea, més de 28.000 persones han mort al Mediterrani des del 2014. 

A més, la Comissió ha reclamat una definició clara del delicte de tràfic, per perseguir els que s'enriqueixen amb les rutes il·legals.

"Es tracta de posar el focus on s'ha de posar: castigar les màfies, mai els migrants", ha afirmat en una roda de premsa a Brussel·les la comissària d'Interior, Ylva Johansson, en exposar algunes de les claus de la proposta que ha presentat coincidint amb la primera convocatòria de l'aliança global contra el tràfic de persones.


Unes normes mínimes comunes

Brussel·les vol millorar el marc regulador a la Unió Europea per comptar amb normes mínimes comunes tant per prevenir el tràfic il·legal de persones com per contrarestar l'activitat de les màfies que faciliten el trànsit i estada irregular en sòl comunitari.

En aquest context, l'executiu comunitari advoca per harmonitzar les penes contra les formes més greus de trànsit de migrants.

Per això també adverteix de la necessitat de comptar amb una definició més clara del delicte de tràfic quan es generin beneficis econòmics o materials, així com quan aquesta activitat tingui altes probabilitats de causar danys greus a una persona.

Els anuncis a les xarxes socials i altres plataformes animant a entrar de manera il·legal a la Unió Europea també s'hauran de considerar delicte, d'acord amb la proposta de l'executiu comunitari.
 

Defensar l'assistència de les ONG

Una altra de les claus és que s'apliqui a alta mar la jurisdicció dels estats membres on es van registrar les embarcacions o avions utilitzats per recórrer la ruta il·legal, així com als delictes comesos per persones jurídiques que operen a la UE.

Brussel·les aclareix sobre aquest punt que l'objectiu és atacar les màfies i, per tant, no s'hauran de criminalitzar activitats com l'assistència humanitària de les ONG, que tenen l'obligació legal de cerca i rescat a alta mar, ni l'ajuda prestada per familiars o altres migrants.

També s'hauran de reforçar els mitjans i recursos disponibles perquè les autoritats nacionals puguin combatre les màfies, a més d'afavorir la recopilació i l'intercanvi de dades.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut