Europa marca per llei els seus objectius climàtics: emissions a la meitat el 2030
Les energies renovables seran bàsiques en el pla europeu (Paulo Whitaker/REUTERS)

Europa marca per llei els seus objectius climàtics: emissions a la meitat el 2030

Vol convertir-se, el 2050, en el primer continent neutre en emissions de carboni

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha establert objectius ambiciosos contra la crisi climàtica. La llei aprovada la matinada de dimecres estableix que s'han de retallar les emissions almenys el 55% respecte al 1990, durant els pròxims deu anys i convertir-se, el 2050, en el primer continent a reduir gairebé totalment els gasos que provoquen l'escalfament global.

Després de l'aprovació de la llei, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va afirmar que ara la llei acompanya el compromís previ:

"El nostre compromís polític per esdevenir el primer continent neutral en carboni el 2050 ara també és un compromís legal".

Brussel·les veu en la transformació verda una via de lideratge global, com explicava de forma metafòrica Jytte Guteland, ponent de la llei del clima:

"Els Estats Units no són el nostre germà gran en temes climàtics. Nosaltres som el germà gran, o la germana gran".

La referència als Estats Units prové del fet que el president Joe Biden ha convocat per aquest dijous una cimera mundial pel clima. La Xina hi assistirà després d'haver marcat objectius climàtics impensables fa uns anys i la Unió Europea amb aquesta nova llei.

Els objectius són ambiciosos, però factibles, si bé assolir-los serà car, com afirmava Vladis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea:

"Res de tot això serà barat. I caldrà una inversió extra de 350.000 milions d'euros cada any durant la pròxima dècada".

Els diners han de servir per fer més sostenibles activitats que ara generen el 80% de les emissions.

Falten molts detalls, com ara què passarà amb el gas, combustible fòssil i que, també, genera emissions, i amb l'energia nuclear, que no en produeix en el moment de generar electricitat, però sí en tot el procés de construcció i desmantellament de les centrals i en l'extracció i transport del combustible.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaEnergiaContaminacióMedi ambientMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut