Pollastres en una granja
Europa pren precaucions, tot i que de moment hi ha pocs casos de grip aviària

Europa es prepara per controlar la grip aviària, que preocupa sobretot a la Xina

De moment n'han aparegut pocs casos en humans, però s'enforteixen les precaucions per evitar que se n'escampin variants més contagioses

Xavier DuranActualitzat

Diversos casos de grip aviària, una malaltia molt contagiosa que afecta ocells domèstics i salvatges i, en pocs casos, humans, han aparegut a Europa i Àsia les últimes setmanes.

Això ha aixecat alertes i ha dut a mesures preventives, per evitar que s'estengui i pugui causar greus problemes a la indústria avícola o contagiar-se a les persones, tot i que de moment el risc sembla baix.

Sobre això últim, un dels problemes és que a la Xina la variant H5N1 ha estat substituïda per la H5N6, més infecciosa. Des del primer cas el 2014, a la Xina se n'han registrat 38, amb 25 morts.

El Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina va publicar a l'octubre un estudi basat només en dos casos registrats entre el febrer i el juliol. Però, tot i així, alertava de la creixent diversitat i distribució geogràfica del virus i deia que "significa una amenaça seriosa per a la indústria del pollastre i la salut humana". Afegia que calia "enfortir la vigilància de soques resistents als fàrmacs i de noves variants".

Fa por que les noves variants siguin molt més infeccioses, però de moment costa esbrinar per quines raons hi ha hagut els casos en humans, com explica Thijs Kuiken, professor de Patologia Comparada al Centre Mèdic de la Universitat Erasmus, a Rotterdam:

"L'augment de casos en humans a la Xina aquest any és preocupant. És un virus que causa una alta mortalitat. Però pot ser que la variant sigui una mica més infecciosa per a les persones o que hi hagi més quantitat de virus entre els pollastres i per això hi hagi més persones infectades."

Segons dades publicades per l'OMS el 12 de novembre, entre el 5 i l'11 d'aquest mes no hi va haver més casos de persones infectades a la regió del Pacífic Occidental amb el subtipus H5N1. El total de casos registrats des del gener del 2003 és de 239, amb 134 morts. És a dir, una mortalitat del 56%. Però l'últim cas, que no va provocar la mort del pacient, es va notificar a Laos fa més d'un any, el 13 d'octubre de l'any passat.

En canvi, pel que fa al subtipus H5N6, se n'han confirmat, des del 2014, en aquesta regió asiàtica, 52 casos, amb 26 morts (el 50%). L'últim es va produir a la Xina el 20 d'octubre d'aquest any.


Rarament afecta persones

El virus de la grip aviària circula constantment, però rarament infecta persones. Malgrat això, l'aparició de noves variants i el creixement de les poblacions de pollastres en granges facilita el contacte i pot fer augmentar els contagis.

Cal destacar, però, que la malaltia no es transmet consumint productes derivats de pollastres. Des del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CreSa també apunten que el risc de transmissió als humans és molt baix, en especial si no hi ha un contacte directe amb un animal infectat. I fins i tot en aquest cas depèn de la soca i de la situació.

Els ocells infectats porten el virus a la saliva, mocs i femtes. Les persones es poden infectar quan una quantitat suficient de virus entra en contacte amb els ulls, boca o nas o quan s'inhala.

En un article publicat a la web de l'IRTA el desembre de l'any passat, els investigadors explicaven, citant diversos treballs, que les oques i els pollastres són més propensos a infectar-se amb la soca H5N8, però que aquesta i la H7N1 no representen un risc de transmissió als humans.

El virus es pot escampar més durant les migracions d'ocells salvatges, que el transporten sense que els provoqui cap malaltia.


Precaució per evitar efectes devastadors

Segons la informació que proporciona l'Organització Mundial per la Salut Animal, el risc és més elevat a finals d'any. I es redueix amb confinament dels ocells domèstics per evitar el contacte i la possible infecció:

"És clau per disminuir l'evolució cap a formes molt patògenes, l'exposició i la infecció en humans i la recombinació amb virus que afecten persones."

Sobre les conseqüències econòmiques, assenyala que poden ser devastadores per a la indústria avícola, amb mortalitat elevada d'ocells, pèrdua de llocs de treball, disminució del benestar animal, degut a les mesures que cal adoptar i als sacrificis, i disminució de la confiança del consumidor i fins i tot del turisme en àrees afectades.

A Corea del Sud, un brot va afectar 770.000 pollastres i tots van ser sacrificats.

A Europa, de moment no es coneix cap cas de la variant H5N6, però un dels riscos en aquesta època són les migracions d'ocells salvatges des del Regne Unit cap al continent.

El 8 de novembre es va registrar al centre d'Anglaterra un brot en una petita granja. No havia passat ni una setmana des que el govern britànic havia declarant tot el territori Zona de Prevenció de Grip Aviària, degut a un brot detectat a Escòcia.

A l'octubre, el govern holandès va ordenar a totes les granges que mantinguessin els ocells tancats. El mateix va fer França a primers de novembre, i el ministre d'Agricultura ha parlat d'alt risc. Alemanya també n'ha registrat alguns brots. I a Noruega un brot de la variant H5N1 va afectar 7.000 ocells.

Bèlgica va registrar el primer cas en un ocell salvatge, concretament una oca, des del mes de març. Per això, el dia 8 va establir que els pollastres de les granges estiguessin tancats per evitar el contagi.
ARXIVAT A:
SalutRamaderia
Anar al contingut