Eslovènia

Europa clama per la fi de la repressió al Tibet però no es pronuncia sobre el boicot als Jocs

La Unió Europea ha fet una crida perquè s'acabi la repressió al Tibet i ha instat la Xina a obrir un diàleg amb el dalai-lama sobre els drets religiosos i culturals dels tibetans. Així s'extreu del document de consens assolit pels ministres d'Afers Estrangers dels 27 països membres, reunits a Eslovènia. Un document, però, en el qual han desistit de buscar un acord pel que fa a un possible boicot a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics a Pequín. A part de la crisi tibetana, l'altre focus d'atenció de la cimera era la trobada entre serbis i kosovars després de la declaració d'independència de Kosovo.

Actualitzat
En la declaració pactada pels caps de la diplomàcia comunitària després de dos dies de reunió informal a Eslovènia, que no esmenta en cap moment els Jocs, la UE reitera la seva "gran preocupació" pels esdeveniments al Tibet, condemna "tota la violència", i expressa el seu condol a les víctimes. Els Vint-i-set reclamen la fi de la violència i sol·liciten que tots els manifestants tibetans detinguts per les autoritats xineses siguin tractats "en conformitat amb els estàndards internacionals". Alhora, demanen a les autoritats xineses que facilitin la "transparència" i el lliure accés de la premsa al Tibet.

La declaració de la UE recorda que, en les seves últimes declaracions públiques, el dalai-lama, la màxima autoritat religiosa del Tibet, ha reiterat el seu compromís amb la no-violència i a favor de l'autonomia i no de la independència del Tibet. Per aquesta raó, els ministres d'Exteriors advoquen per un "diàleg constructiu sobre les qüestions essencials com la preservació de la llengua, cultura, religió i tradicions del Tibet". "La UE continuarà prestant una gran atenció a la situació dels drets humans a la Xina", conclou la declaració.

El ministre eslovè d'Afers Estrangers i president de torn del Consell, Dimitrij Rupel, ha dit que la UE no descarta endurir el to en un futur si la Xina continua la repressió al Tibet. Tot i això, ha afirmat que cal separar la qüestió dels drets humans dels Jocs Olímpics de Pequín. "La UE no té un equip per competir als Jocs Olímpics i no estem en aquest joc", ha dit.

Per la seva banda, l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna, Javier Solana, s'ha congratulat pel fet que la declaració dels Vint-i-set reculli els tres principis que ell havia defensat: la defensa del patrimoni cultural del Tibet, el reconeixement de la integritat territorial de la Xina, i la fi de la violència i l'obertura d'un diàleg constructiu entre Beijing i les autoritats tibetanes.

El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Angel Moratinos, ha apostat també per pressionar la Xina perquè reprengui el diàleg amb les autoritats tibetanes i ha destacat que fins i tot el dalai-lama ha reconegut en el passat que aquest diàleg havia donat resultats. Però va repetir que no cal vincular les qüestions de drets humans amb els Jocs Olímpics i que Espanya s'oposa a qualsevol mena de boicot.

Sèrbia i Kosovo, també protagonistes


En el marc de la mateixa reunió, hi havia expectació pel fet que era la primera vegada que Sèrbia es reunia amb representants europeus des de la indepèndència de Kosovo. Belgrad no renuncia al camí d'ingrés a la Unió Europea i al mateix temps segueix defensant la sobirania sobre Kosovo. Finalment, el ministre serbi d'Afers Estrangers, Vuk Jeremi, i el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, no es trobaran, tal com estava previst. La negativa prové de Sèrbia i enquista una mica més la situació respecte a la independència kosovar.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut