Els diputats Benet Salellas i Eulàlia Reguant, aquest dimarts al Parlament
Els diputats Benet Salellas i Eulàlia Reguant, aquest dimarts al Parlament
Barcelona

Eulàlia Reguant: "Cal trencar els ous també en matèria pressupostària"

En les esmenes parcials als pressupostos de la Generalitat, la CUP insisteix a apujar l'IRPF de les rendes altes i també altres impostos per aconseguir recaptar 500 milions d'euros més

RedaccióActualitzat

La CUP no afluixa i avisa al govern que cal també una reforma fiscal per construir una Catalunya independent i així ho ha defensat aquest dimarts en les esmenes presentades al projecte de pressupostos. Els anticapitalistes calculen que la seva proposta fiscal, que grava les rendes més altes, suposaria uns ingressos de 500 milions d'euros més.

Han rebutjat, novament, que es vinculi l'aprovació dels pressupostos amb el referèndum. Consideren les seves propostes realistes i assumibles i, en un nou joc de paraules, han dit al govern que té l'opció d'escollir entre una "república" o una "reprivada". A banda de la pujada d'impostos existents, també proposen nous impostos mediambientals i turístics.

Apujar l'IRPF i l'impost de patrimoni

Els principals canvis fiscals que exigeixen són que s'apugi l'IRPF entre un i dos punts a partir de les rendes superiors als 60.000 euros, un increment general també de l'impost de patrimoni i recuperar l'impost de successions de l'època del tripartit.

Pel que fa a l'impost de patrimoni, reclamen que pugi i també que es redueixi el mínim exempt, de 500.000 euros a 450.000. Per donar força a aquestes exigències, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha tornat a fer servir una metàfora molt present en la política actual:

"Un missatge a tothom, i també al govern, en un moment que parlem d'ous, truites i pollastres: per fer la truita cal trencar els ous també en matèria pressupostària."

Aquestes són algunes de les principals esmenes que s'han presentat aquest dimarts a la llei d'acompanyament. Catalunya Sí que es Pot i el PSC presenten també les seves esmenes, entre les quals una de conjunta més contundent que la de la CUP: proposen que encara es gravi més l'IRPF i l'impost de patrimoni.

Fins divendres es voten els comptes de les diferents conselleries, abans del debat final del febrer. La CUP té previst decidir el seu vot final el 28 de gener.

Anar al contingut