Les dues explosions es van produir amb 15 minuts de diferència (Reuters)

Estat Islàmic reivindica l'atemptat a l'Iran amb més de 80 morts

Dos dels membres del grup jihadista van fer detonar cinturons amb explosius durant la celebració del quart aniversari de la mort d'un comandant iranià

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic s'ha atribuït aquest dijous el doble atemptat d'aquest dimecres que ha provocat 84 morts a l'Iran durant l'homenatge a un militar assassinat fa quatre anys pels Estats Units.

Els fets van passar quan milers de persones caminaven per la carretera cap al cementiri dels màrtirs de Kerman, on està enterrat el general Qassem Soleimani.

Soleimani està considerat l'arquitecte de l'estratègia militar iraniana i de l'expulsió de les forces nord-americanes de l'Orient Mitjà, malgrat que van combatre de bracet l'Estat Islàmic a l'Iran.


Atacs suïcides amb cinturons explosius

Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat als seus canals de Telegram afirmant que dos milicians de les seves files "es van dirigir cap a la multitud" i van fer "detonar cinturons explosius".

La primera versió de les autoritats iranianes era que les bombes eren en bosses al costat de la carretera que s'havien detonat per control remot.

Però aquest dijous l'agència estatal IRNA, citant "un font informada", ha afirmat que la primera explosió havia estat un atac suïcida, i que probablement la segona també ho era.

La primera explosió es va produir a 700 metres de la tomba de Soleimani i al cap de 15 minuts, quan ja havien començat a arribar els serveis d'emergències per atendre les víctimes, hi va haver la segona, a poca distància.

A l'Iran l'havien atribuït a Israel i als Estats Units

Fins ara que Estat Islàmic s'ha atribuït la responsabilitat dels atacs, diversos analistes iranians havien apuntat que podria ser una maniobra d'Israel per provocar una resposta de l'Iran que arrossegués els Estats Units.

El govern d'aquest país ha qualificat d'"absurd" dir que Israel hi pot estar involucrat, i també els mateixos Estats Units, mentre un portaveu de l'exèrcit d'Israel no ha volgut comentar res sobre l'atemptat.

Un primer balanç de les autoritats iranianes va quantificar de més d'un centenar les víctimes mortals de les explosions, però aquest dijous han rectificat i han baixat la xifra a 84 morts, i ha afegit que també hi ha hagut 284 ferits.

 

 

ARXIVAT A:
Estat IslàmicIran
Anar al contingut