Els fets haurien passat en una oficina de CaixaBank de Barcelona (ACN/Marta Casado Pla)

Estafen 2 milions buidant comptes de persones mortes amb l'ajut d'un treballador bancari

Els Mossos han desmantellat un grup criminal de falsos hereus després de rebre la denúncia d'una clienta d'una entitat on hi constava com a morta

Mireia Segú SolivaActualitzat

Els Mossos han desmantellat un grup criminal que suplantava la identitat d'hereus i que va aconseguir desviar més de dos milions d'euros d'una entitat bancària.

S'han detingut nou persones acusades de pertinença a grup criminal, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals. Els principals investigats captaven terceres persones que es feien passar per hereus dels titulars de comptes corrents de persones difuntes.

Els Mossos sospiten que el grup estava operatiu almenys des de fa 4 o 5 anys, i que haurien fet 8 robatoris pel cap baix, o que, de moment, tinguin controlats.

Segons ha pogut saber TV3, els fets haurien passat en una oficina de CaixaBank de Barcelona.


Modus operandi

Es repartien la feina entre tres.

El primer era un empleat de l'oficina bancària que s'encarregava de buscar les possibles víctimes: persones d'edat avançada o que haguessin mort amb comptes corrents suculents i inactius durant un període llarg de temps, de qui no es coneguessin familiars o amics propers que n'haguessin reclamat l'herència.

El segon s'encarregava de falsificar tota la documentació necessària per fer efectiu el cobrament. Una feina relativament fàcil que preparava a casa seva mateix. I era el responsable també de captar persones perquè es fessin passar pels falsos hereus.

El tercer era qui es presentava físicament al banc amb els papers ja falsejats i que es feia passar per l'hereu per poder cobrar.

Si bé els dos primers eren sempre els mateixos, els falsos hereus o hereves anaven canviant i eren els qui menys pessic del botí es quedaven en el repartiment.


Com es destapa

Els Mossos van descobrir l'activitat d'aquest grup criminal en rebre la denúncia d'una clienta que havia anat a fer un duplicat de la llibreta i al banc li van dir que hi constava com a morta des de feia més de dos anys.

Estirant el fil, la policia catalana va identificar fins a vuit operacions de testamentaria sospitoses amb un patró similar, tots sobre comptes corrents de persones difuntes, excepte el cas que va destapar la trama.

La relació dels implicats era clara i es van poder relacionar els falsos hereus amb els dos principals dirigents del grup criminal.

Dimecres passat, agents de la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics de la DIC van detenir nou persones a Rubí, Terrassa, Sabadell i Barcelona.


Una societat tapadora

Gràcies a la traçabilitat de les operacions econòmiques es va descobrir l'existència d'una societat instrumental que servia per administrar els immobles que s'havien comprat amb els diners aconseguits.

Els dos líders havien acumulat un patrimoni significatiu i disposaven també de vehicles d'alta gamma --un estava valorat en 120.000 euros--, immobles a Sort, Masella i Llívia i objectes de luxe i de gran valor. A més, també feien inversions.

Divendres van passar a disposició judicial i estan en llibertat amb càrrecs.

A hores d'ara, la investigació continua oberta i no es descarta que es descobreixin més col·laboradors i més víctimes.

ARXIVAT A:
PolicialDelictes econòmicsMossos d'Esquadra
Anar al contingut