La biblioteca, que obre cada dia de la setmana, es va inaugurar fa dos anys (Virgínia Arqué)

La biblioteca García Márquez, la millor del món, haurà de tancar per reparar desperfectes

L'equip d'arquitectes que la va dissenyar diu que es tracta de "petites patologies" fruit del moviment estructural de l'edifici, que estarà tancat al públic durant tres setmanes a l'estiu

RedaccióActualitzat

La biblioteca García Márquez, Premi FAD d'arquitectura el 2023, haurà de tancar tres setmanes a l'estiu per unes obres de reparació que costaran uns 400.000 euros. En concret, tancarà al públic del 29 de juliol al 18 d'agost.

Durant aquest temps s'hi faran "treballs de millora" per col·locar uns suports estructurals i generar un nou voladís exterior a l'entrada de l'equipament. I és que s'han detectat desperfectes en alguns elements rígids de la façana, com els vidres dels finestrals --on han aparegut esquerdes--, que estarien provocats pel moviment de l'edifici.

La biblioteca, que va guanyar el Premi a la Millor Biblioteca Pública del món, va obrir portes el maig del 2022.

Façana de la biblioteca García Márquez, al districte de Sant Martí de Barcelona (Ajuntament de Barcelona/Elena Pastor)

L'edifici, dissenyat pel despatx Suma Arquitectura de Madrid, també ha guanyat el Premi Emergent Mies van der Rohe 2024, el guardó d'arquitectura contemporània de la Unió Europea:

 

Els grans espais, la comoditat i la llum natural, entre els grans atractius d'aquesta biblioteca (Virgínia Arqué Nueno)

L'equip de Suma Arquitectura, el despatx que ha dissenyat l'equipament, ha dit que es tracta d'arreglar "petites patologies" fruit d'"ajustaments habituals" en els primers anys de vida d'un edifici tan "complex" i "pioner" com aquest. Asseguren, a més, que no hi ha risc cap risc de despreniment.

Entre els premis que ha guanyat hi ha el FAD, el Mies van der Rohe d'arquitectura i el de millor biblioteca pública del món (ACN/Maria Pratdesaba)

Un voladís exterior per a actes

Per resoldre aquests desperfectes i evitar que vagin a més, es col·locaran nous suports estructurals, que reforçaran l'edifici per controlar-ne els moviments i es crearà un nou voladís exterior, que l'Ajuntament preveu utilitzar per a actes i presentacions. Aquest voladís serà cobert i permetrà col·locar elements expositius i disposar d'un nou espai exterior, en el llindar d'accés a la biblioteca, que es pot fer servir com a escenari.

L'empresa municipal BIMSA té obert de moment un concurs públic per "obres dels nous suports estructurals amb funció expositiva" en aquesta biblioteca per valor de 242.000 euros.

S'han detectat esquerdes en alguns finestrals provocades pel "moviment" de l'edifici (Virgínia Arqué Nueno)

La biblioteca, que obre cada dia de la setmana --fins i tot diumenge al matí-- va estar tancada divendres passat al matí "per tasques de manteniment", segons van publicar a la xarxa social X.

Una part de les obres es podrien fer amb l'equipament obert (ACN/Maria Pratdesaba)

El projecte d'obres preveu una feina de tretze setmanes i adverteix que les de més abast, com ara la demolició d'un mur i el formigonat d'un altre, s'hauran de fer amb l'edifici tancat al públic --unes tres setmanes--. La resta es podrien fer amb l'equipament obert.

Mentre la García Márquez estigui tancada, al districte hi haurà obertes les biblioteques Poblenou-Manuel Arranz i Ramon d'Alòs-Moner.

És la tercera biblioteca més gran de Barcelona, amb 3.300 metres quadrats útils i 40.000 llibres al seu fons (EPTV/Ajuntament de Barcelona)

La García Márquez és la tercera biblioteca més gran de Barcelona. Té 3.300 metres quadrats útils i va costar 11,3 milions d'euros.

Disposa d'un fons de 40.000 llibres i part del seu gran atractiu ve dels espais oberts i les grans vidrieres de l'edifici que deixen passar la llum natural.

 

ARXIVAT A:
CulturaAjuntament de BarcelonaArquitectura
Anar al contingut