El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del Parlament el 17 de juny del 2020. Horitzontal.
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del Parlament el 17 de juny del 2020. Horitzontal.

Espien el mòbil de Torrent amb un programa israelià que només poden comprar els estats

El govern espanyol diu que no en tenia coneixement i anima el president del Parlament a denunciar els fets

RedaccióActualitzat

El mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i el de 150 personalitats més haurien estat espiats durant l'any passat, segons revelen en exclusiva els diaris El País i The Guardian.

La investigació de la Universitat de Toronto assenyala un programa israelià al qual només tenen accés els governs i forces de seguretat per lluitar contra el crim i el terrorisme. Segons aquestes fonts, el telèfon de Torrent va ser atacat l'any passat i qui ho va fer va poder monitoritzar-ne l'activitat.

Des de l'entorn de Torrent s'ha confirmat a TV3 la informació i s'ha reconegut que el president del Parlament va ser informat que el seu telèfon havia patit aquesta intromissió irregular. Torrent, que havia detectat alguna anomalia en el seu telèfon, apunta al govern espanyol, però fonts de La Moncloa es desvinculen del cas.


Torrent exigeix al govern espanyol que investigui

A primera hora de la tarda, Torrent ha fet una declaració institucional en el Parlament.

Ha denunciat que aquest fet demostra que a Espanya es practica l'espionatge polític, i que hi ha pràctiques il·legals contra l'independentisme.

"És la primera vegada que s'acredita de manera concloent el que molts ja sabíem i veníem denunciant: a l'estat espanyol es practica l'espionatge contra adversaris polítics."

"Sabiem de l'existència de pràctiques il·legals contra l'independentisme, però avui disposem de proves fefaents que ho demostren."


Sense acusar obertament ningú, ha dit que si el govern espanyol en tenia coneixement "hauria estat còmplice d'un delicte".

Torrent ha defensat que "és impropi d'una democràcia que els aparells de l'estat espiïn de manera il·legal els adversaris polítics".

Per això, ha dit, "és una exigència democràtica que el govern espanyol investigui aquest cas".

I ha afegit que "és imprescindible que aquest cas serveixi per posar fi a la guerra bruta contra l'independentisme".

El president del Parlament ha tancat la seva intervenció reiterant que "anirem fins al final perquè s'esclareixi tot".


La Moncloa anima Torrent a denunciar

El govern espanyol no té constància que Roger Torrent hagi estat espiat mitjançant el seu telèfon mòbil.

Així ho ha assegurat la portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Montero ha anat més enllà i ha animat el president del Parlament a interposar la denúncia corresponent.

"El procediment, quan es produeixen qüestions d'aquest tipus, és posar-ho en coneixement de l'autoritat judicial, perquè qualsevol intervenció d'un mòbil necessita una autorització judicial prèvia."


En fer-se pública la notícia de l'espionatge a Torrent, ERC ha exigit la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, al Congrés dels Diputats.

Podem ho veu com un exemple més de les clavegueres de l'Estat.

De moment, des del Ministeri de l'Interior la primera reacció ha estat negar tota relació amb l'empresa NSO, que és la que ven el programa Pegasus.

Segons una nota difosa aquesta tarda, "ni el Ministeri de l'Interior, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil no han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO i mai no han contractat cap dels seus serveis".

La nota afegeix que les actuacions d'aquest cossos armats "s'emmarquen sempre en l'escrupulós respecte a la legalitat".


Pegasus: un programa espia israelià

El mòbil de la segona autoritat de Catalunya hauria estat atacat per Pegasus, un programa espia creat per l'empresa israeliana NSO que només és a l'abast dels governs i que permet, entre altres coses, escoltar converses, llegir missatges, activar el control remot de la càmera i el micròfon del telèfon i fins i tot fer captures de pantalla.

La intervenció del telèfon de Torrent es va fer a través d'un error de seguretat de WhatsApp, ja resolt, que va permetre col·locar el programa espia en el seu mòbil amb una videotrucada perduda, que el president del Parlament ni tan sols va haver de contestar perquè l'hi fos introduït.


Qui hi ha al darrere d'aquesta investigació?

Es tracta de Citizen Lab, un grup de ciberseguretat de la Universitat de Toronto. Va analitzar l'error de seguretat de WhatsApp, que va permetre intervenir almenys 1.400 telèfons, i ha confirmat als dos diaris que el telèfon de Torrent va ser un dels atacats.

A més a més, hi ha evidències que algú va vigilar l'activitat del mòbil del president del Parlament i que fins i tot va esborrar i manipular missatges. Tot això, coincidint amb el període en què Torrent va haver de declarar com a testimoni davant del Suprem durant el judici del Procés.

Segons El País, l'empresa israeliana que va crear el programa espia diu que, per un acord de confidencialitat, no pot dir si el govern espanyol, la Policia Nacional o el CNI són clients seus.


Espiats sense ordre judicial

En una entrevista al programa Els Matins de TV3, el periodista del diari El País Joaquín Gil ha remarcat que, d'entre els 1.400 telèfons mòbils infiltrats l'abril i el maig de l'any passat, n'hi ha un centenar sota el focus de la polèmica, perquè, suposadament, van ser investigats sense ordre judicial.

Corresponen a un centenar de persones sense cap causa pendent amb la justícia, com Torrent, o com Jordi Domingo, integrant del PDeCAT i de l'ANC.

Gil assenyala que el cas d'Anna Gabriel, exdiputada de la CUP exiliada a Suïssa, és diferent, perquè sí que hi ha una ordre de detenció, dictada pel jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem.

 

 

Aquest matí, després de saber la notícia, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha demanat que s'investigui l'origen d'aquest espionatge.

ARXIVAT A:
Roger TorrentEspionatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut