L'informe del grup de treball de l'ONU demana la llibertat immediata de Junqueras, Sànchez i Cuixart
L'informe del grup de treball de l'ONU demana la llibertat immediata de Junqueras, Sànchez i Cuixart
Ginebra

Espanya demana a l'ONU que inhibeixi dos dels experts que volen la llibertat dels presos

L'ambaixador d'Espanya davant l'ONU a Ginebra diu que hi ha "un conflicte d'interessos" entre dos dels experts i l'advocat Ben Emmerson

RedaccióActualitzat

Espanya demanarà avui formalment a l'ONU que dos dels cinc membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries que aquesta setmana van condemnar la detenció dels polítics Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per considerar-la arbitrària, s'inhibeixin d'aquest tema.

L'ambaixador d'Espanya davant l'ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, ha anunciat aquesta petició, que afecta el mexicà José Guevara i el sud-coreà Seong-Phil Hong, tots dos membres del grup de treball. La inhibició que demana Espanya només concerneix l'informe específic sobre els líders independentistes.

El representant d'Espanya davant l'ONU argumenta que "hi ha un conflicte d'interessos" entre aquests experts i l'advocat britànic Ben Emmerson, defensor dels tres polítics. Segons González-Aller, l'advocat va formar part d'altres òrgans similars de drets humans de l'ONU i hauria treballat amb tots dos en almenys dues causes.

Carta de Torra a Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat aquest divendres per carta el president espanyol, Pedro Sánchez, i la Fiscalia General de l'Estat a atendre el document del grup de treball de l'ONU. Torra demana el compliment de la resolució del grup de treball de l'ONU i reclama "la llibertat dels presos polítics i de forma extensiva a la resta de persones privades de llibertat per aquest motiu".

 


El govern ha fet aquest divendres una reunió extraordinària per reclamar el compliment de la resolució del grup de treball de l'ONU. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat en roda de premsa que Sánchez "té l'obligació de donar resposta" a la petició del grup de treball. Budó ha advertit que, si el govern espanyol no ho compleix, la Generalitat ho "denunciarà a tot arreu" i impulsarà "accions polítiques i legals".

La Moncloa ho veu "un despropòsit"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha qualificat de "despropòsit" la carta de Quim Torra.

Segons Celaá, el president català "desconeix absolutament" el repartiment de poders en "una democràcia consolidada" i remarca que el poder judicial és qui ha de decidir sobre la llibertat dels líders independentistes, "i no l'executiu".

La portaveu del govern socialista ha explicat els motius pels quals Espanya ha demanat que l'ONU revisi l'informe dels cinc experts del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària:

"Espanya sol·licita la revisió de l'opinió d'aquest grup per les errades i distorsions que conté i al·lega que hi ha hagut conflicte d'interessos."

La portaveu del govern espanyol ha precisat que "el govern vol deixar clar que dona suport als procediments espacials de l'ONU de manera lleial i crítica", però creu que s'han de "reforçar" els mecanismes perquè siguin més "transparents" i no es puguin "intoxicar".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi CuixartJordi SànchezOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut