Espanya reconeixerà Palestina com a estat el 28 de maig

Israel crida a consultes l'ambaixadora a Madrid i els ambaixadors a Noruega i Irlanda, que també han anunciat el reconeixement per a dimarts que ve
Redacció Actualitzat
TEMA:
Palestina

Espanya reconeixerà l'estat palestí dimarts vinent, 28 de maig, en un acord del Consell de Ministres: ho ha anunciat aquest dimecres al matí al Congrés el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Aquell dia també faran oficial el reconeixement Irlanda i Noruega, que ho han anunciat gairebé a la mateixa hora, i la reacció d'Israel no s'ha fet esperar: ha cridat a consultes els seus ambaixadors a aquests tres països.


La solució dels dos estats, l'"única justa i sostenible"

En la compareixença en la qual ha fet l'anunci, Sánchez ha tornat a defensar "la solució dels dos estats" --Israel i Palestina--, com l'"única justa i sostenible per a aquest conflicte".  

Una solució que diu que cada cop està més "en risc" per l'acció del govern israelià: "Netanyahu continua bombardejant hospitals i escoles i castigant amb fred i terror més d'un milió de nens, fins al punt que la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional ha demanat la seva detenció".

Sánchez ha assegurat que actua així per "coherència" i perquè cal "passar de les paraules a l'acció" i dir als milions de palestins que pateixen "que estem amb ells i hi ha esperança", perquè "per molts murs que s'aixequin, pobles que es bombardegin i assentaments il·legals que es construeixin, la terra i la identitat de Palestina seguiran existint als nostres cors, a la legalitat internacional i al projecte futur d'un Mediterrani en harmonia".

"Netanyahu no té un projecte de pau per a Palestina", ha dit.

El president espanyol va encetar el meló del reconeixement de Palestina com a estat independent al novembre i, a principis d'abril, va afirmar que passaria abans del juliol.

Irlanda i Noruega també reconeixeran Palestina

En aquest marc, Sánchez ha fet una gira per Europa per intentar convèncer altres països de sumar-s'hi. Entre aquests, Noruega i Irlanda, que també han fet moviments en aquest sentit aquest dimecres.

El primer, Oslo. El primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, ha anunciat que el seu país reconeixerà l'estat de Palestina el 28 de maig. "No hi pot haver pau a l'Orient Mitjà sense que Israel i Palestina tinguin el seu propi estat; és l'única solució real al conflicte", ha defensat.

I al mateix temps que Sánchez, el primer ministre irlandès, Simon Harris, feia el seu anunci: Irlanda també reconeixerà Palestina dimarts que ve.

Israel crida a consultes els seus ambaixadors

La resposta d'Israel ha estat immediata: ha cridat a consultes --és a dir, retira temporalment-- els seus ambaixadors a Noruega i Irlanda.

El ministre d'afers estrangers israelià ha assegurat que el missatge que envien aquests països és que "el terrorisme val la pena" i que "reconèixer Palestina és recompensar Hamas".

Sobre Espanya, que quan s'ha pronunciat encara no havia fet l'anunci, ha advertit que, si feia el mateix, prendria una mesura "semblant", però poc després de les 11 del matí s'ha anunciat que també havia cridat a consultes l'ambaixadora que té a Madrid.


Hamas i l'ANP celebren l'anunci dels tres països

Tant l'Autoritat Nacional Palestina, l'ANP, com l'organització rival a Gaza, Hamas, han celebrat el futur reconeixement poc després que ho anunciessin els dirigents dels tres països.

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, ha afirmat que és un pas que mostra "la disposició d'Espanya a donar suport als drets inalienables i legítims del poble palestí":

"La decisió d'Espanya és una contribució per part de països que creuen que la solució dels dos estats és una opció que representa la voluntat i la legitimitat internacional."

Abbas també ha agraït l'anunci de Noruega i d'Irlanda, i ha afegit que "la solució dels dos estats ha estat sent destruïda de manera sistemàtica a causa de les polítiques d'Israel".

Per part de Hamas, Bassem Naïm, membre del comitè polític, ha dit que el reconeixement és fruit de la "resistència valenta", i ha afirmat que és "un punt d'inflexió" internacional en el conflicte:

"Aquests reconeixements successius són el resultat directe d'aquesta resistència valenta i de la perseverança històrica del poble palestí."


Feijóo diu que no és prioritari

L'anunci de Sánchez l'ha replicat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha considerat que no és el moment de fer aquest pas, sinó de solucionar la crisi dels ostatges i la guerra de Gaza.

Segons Feijóo, això comporta que abans "s'entreguin els ostatges", que hi hagi "un alto el foc", que hi pugui entrar "l'ajuda humanitària" i també "evitar que s'agreugi l'escalada":

"Un cop aconseguit això, senyoria, parlem d'una solució de pau i convivència duradora de dos estats democràtics i d'alliberar Palestina de Hamas."

La majoria de països del món ja reconeixen l'estat palestí

Uns 140 estats membres de les Nacions Unides reconeixen ara mateix l'estat palestí. Entre aquests, però, no hi ha potències tan decisives com els Estats Units ni el gruix dels membres de la Unió Europea. Fins ara, ho feien 9 països: Malta, Suècia, Polònia, Bulgària, Txèquia, Eslovàquia, Xipre, Polònia i Hongria.

Palestina té l'estatus d'estat observador no membre a l'Assemblea General de l'ONU des del 2012.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Palestina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut