Margarita Robles va citar l'ambaixadora al seu despatx per exposar-li el resultat de la investigació i demanar-li explicacions (Ruben Somonte/Ministeri de Defensa)

Espanya expulsa espies dels EUA acusats de subornar agents del CNI amb "grans quantitats"

L'ambaixadora dels EUA va retre comptes amb els ministres de Defensa i Exteriors espanyols i els va assegurar que no estava al cas dels fets, segons El País

RedaccióActualitzat

Espanya ha expulsat discretament almenys dos membres del personal de l'ambaixada dels Estats Units a qui acusa d'haver subornat dos agents del CNI perquè els facilitessin informació confidencial.

La informació l'ha avançat El País, que cita fonts governamentals, malgrat que cap dels dos països ha volgut confirmar-ho oficialment.

Segons el mateix diari, passat l'estiu la ministra de Defensa, Margarita Robles, va convocar l'ambaixadora nord-americana al seu despatx per demanar-li explicacions, mentre que el titular d'Exteriors, José Manuel Albares, ho va fer per telèfon.

Aquest dijous, preguntada pel cas, Margarita Robles ha volgut minimitzar el xoc i només ha reconegut que hi ha una investigació judicial en marxa per la "conducta irregular" que es va detectar de membres del CNI.

"Espanya i els Estats Units són amics, aliats i socis", ha dit Robles en declaracions als periodistes. "Quan hi ha qüestions que ens poden afectar, es discuteixen i es tracten, però això de cap manera influeix en les relacions que tenim."

Robles i Reynoso en una imatge d'arxiu (Ambaixada dels EUA a Espanya)

Una "gran suma" de diners

Segons el mateix diari, els espies de l'ambaixada nord-americana afectats per l'escàndol van ser apartats discretament a petició del govern espanyol després que els investigadors determinessin que els agents del CNI --que ocupaven càrrecs intermedis-- havien accedit a revelar secrets oficials a canvi d'una "gran suma" de diners.

Segons sembla, la revelació de secrets s'hauria detectat en veure que els agents secrets espanyols havien accedit a informació classificada que no necessitaven per a la seva feina i que no estaven autoritzats a consultar.

En les converses amb els ministres espanyols, l'ambaixadora, Julissa Reynoso, s'hauria mostrat contundent a l'hora d'afirmar que no tenia cap coneixement dels fets, que en el camp diplomàtic es consideren un acte molt greu i "obertament hostil", tenint en compte que Espanya i els EUA són països aliats.

Per tot plegat, l'executiu espanyol va decidir expulsar els espies nord-americans, i Washington va accedir ràpidament a la petició de fer-los marxar de territori estatal.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut