Espanya exigirà una PCR negativa als viatgers provinents de països de risc
L'informe dels resultats de la PCR s'haurà de dur en paper o en format electrònic, en castellà o anglès

Espanya exigirà una PCR negativa als viatgers provinents de països de risc

A partir del 23 de novembre, els passatgers internacionals estaran obligats a presentar els resultats d'una prova feta en les 72 hores prèvies a l'arribada

Irene Vaqué ReigActualitzat

Espanya exigirà als passatgers internacionals que vinguin de països considerats de risc una PCR negativa en les 72 hores prèvies a l'entrada al país pels ports i aeroports. Aquesta mesura s'afegeix als controls establerts ara, que són el de temperatura i el visual.

Es preveu que aquest requisit entri en vigor el pròxim 23 de novembre, un cop s'hagi publicat aquest dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat.

El formulari de control sanitari que han d'omplir els viatgers abans d'entrar a Espanya inclourà una pregunta sobre si es diposa d'aquesta prova i caldrà afegir-hi el document original, en format paper o electrònic i que estigui redactat en espanyol o anglès, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

Amb aquest canvi, Espanya adopta la recomanació europea del 13 d'octubre, que va aconsellar als estats membres basar les restriccions als viatges dins de la UE en funció de la situació epidemiològica, a partir d'un codi de colors per zones.

 

 

S'oferirà un test ràpid si no es pot acreditar

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat col·laboració a les companyies aèries i de navegació per reclamar el document abans d'embarcar.

Illa ha explicat que a les persones que no puguin acreditar la PCR negativa se'ls oferirà l'opció de fer un test d'antígens a l'aeroport mateix, acompanyat de la multa corresponent per no haver complert.

També ha anunciat que es faran controls aleatoris per vigilar que es compleix amb l'obligació.

Illa ha descartat que hi pugui haver controls a les fronteres terrestres, pel fet que els països veïns formen part de l'espai Schengen

El ministre ha defensat que la mesura s'hagi pres ara, i no abans, com havia demanat, per exemple, la presidenta de Madrid, perquè és fruit d'un acord europeu. I ha recordat que els casos importats han estat fins ara un "0,08%" del total.

Amb tot, ha considerat que l'exigència de la PCR en origen "reforça el caràcter de destinació segura" d'Espanya.
 

Quins són els països de risc?

La consideració de país risc depèn de l'evolució de la pandèmia. El govern espanyol agafarà com a referència els criteris europeus, previstos a la Recomanació UE 2020/1475, del 13 d'octubre passat.

Segons el sistema que s'ha coordinat a Europa, es consideren de risc els països amb més de 150 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, o bé aquells amb més de 50 casos per 100.000 habitants en 14 dies i un 4% de testos positius.

El mapa elaborat pel Centre Europeu de Prevenció de Malalties (ECDC, en anglès) indica que, ara mateix, en el cas d'Europa, els països des d'on es podrien estalviar fer la PCR serien Noruega, Finlàndia i Grècia, els únics que no apareixen en color vermell al mapa.

 

En el cas de tercers països, la referència serà una incidència acumulada superior als 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies.

El Ministeri de Sanitat ha deixat clar que les agències de viatges, operadors turístics i companyies de transport aeri o marítim, o qualsevol que comercialitzi bitllets, hauran d'informar els passatgers de l'obligació de tenir una PCR negativa per poder fer el viatge.

 

Espanya arriba als 40.000 morts per la pandèmia

La nova exigència s'ha sabut el mateix dia que la xifra de morts per Covid s'ha elevat fins a 40.105, 349 dels quals les darreres 24 hores.

El Ministeri de Sanitat ha informat de 19.906 nous positius, de manera que la xifra total queda en 1.417.709.

Illa destaca que caldran "mesures estrictes a llarg termini" contra la Covid (EFE / Rodrigo Jiménez )

 

La incidència acumulada és de 514 casos per cada 100.000 habitants. Es manté en el 31,78% el percentatge d'ocupació de les UCI per part de malalts de Covid-19, el mateix que els dos últims dies.

Les unitats de crítics catalanes són les cinquenes més col·lapsades, amb un 44%, per sota del 60% de La Rioja, que és qui les té més saturades.

El ministre Illa ha explicat que les dades confirmen una "tendència a la baixa dins d'una situació que continua sent molt preocupant". Per això ha destacat que caldran "mesures estrictes durant un període llarg" de temps.    
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut