Barcelona

Espanya és el sisè país europeu amb la universitat pública més cara

Catalunya es troba en el petit grup de regions que presenten preus mínims molt superiors als preus màxims de la resta

RedaccióActualitzat

Espanya és el sisè país europeu amb els preus dels graus més cars a les universitats públiques i el setè en les tarifes de màster. L'informe "El cost d'estudiar a Europa", elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU) i presentat aquest divendres a Barcelona, situa l'estat en la sisena posició entre els 32 estats i 38 regions europees analitzats.

En funció del poder adquisitiu de la població, les universitats públiques espanyoles són les sisenes institucions amb els preus de grau més elevats d'Europa, encapçalades per les universitats catalanes, els preus mínims de les quals només els supera Irlanda, Irlanda del Nord i Gal·les. La coordinadora de l'estudi, Vera Sacristán, ha explicat que Catalunya es troba en el petit grup de regions que presenten preus mínims molt superiors als preus màxims de la resta: el preu mínim és de 2.500 euros, gairebé el doble de cars que els preus màxims existents en 21 dels 38 països analitzats.

La vinculació entre els preus i el rendiment acadèmic és inusual a Europa, on només cinc països, a part d'Espanya, penalitzen econòmicament la repetició d'assignatures. Amb les excepcions d'Espanya i el Regne Unit, com més alts són els preus, més baix és el percentatge d'estudiants que els paguen.

A més, les beques concedides estrictament per criteris de mèrits acadèmics són minoritàries a Europa: només existeixen a dotze regions i són concedides a percentatges molt petits d'estudiants. Al 71% dels països es garanteixen préstecs específics per estudiar, i són un sistema complementari a les beques, a excepció d'Islàndia i Montenegro, tot i que només els demanen un 11% d'estudiants. Espanya no disposa ni de deduccions de l'IRPF ni de subsidis destinats a les famílies amb fills que estudien a la universitat, iniciatives que són en canvi bastant habituals en altres països.

Anar al contingut