Espanya és el país que menys ajudes directes ha donat per la coronacrisi, segons el BCE

La Moncloa recrimina al Banc Central Europeu que el càlcul no tingui en compte els ERTO, el principal mecanisme d'ajudes que ha utilitzat Espanya

L'impacte del coronavirus en l'economia no ha estat el mateix a tot arreu. La dependència del turisme i l'abast de les restriccions han afectat més uns països, com és el cas d'Espanya, que no pas uns altres.

Les receptes per combatre la crisi derivada de la pandèmia, però, també han estat molt diferents. Un informe del Banc Central Europeu que analitza les ajudes directes dels estats conclou que Espanya se situa a la cua dels 27. El BCE xifra aquesta despesa en l'1,3% del PIB, molt per sota del 4% de la mitjana comunitària i, evidentment, d'economies més fortes, com la d'Alemanya.

El titular que deixa l'estudi del BCE no ha agradat gaire al govern espanyol, que recrimina a l'organisme el mètode utilitzat perquè no té en compte el principal mecanisme d'ajudes que ha fet servir La Moncloa: els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació, als quals s'han destinat 40.000 milions d'euros.

El BCE no inclou els ERTO en el càlcul perquè són un mecanisme que ja existia abans de la coronacrisi. A Espanya, amb una economia molt apuntalada en sectors que pràcticament no han tingut ingressos, com el turístic, els ERTO han estat l'opció prioritària. Altres països, amb models productius més diversificats, han optat per ajudes directes, que el BCE sí que té en compte.

 

Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt
Seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters / Kai Pfaffenbach)

 

Espanya situa les ajudes en un 5,5% del PIB

L'absència dels ERTO en el càlcul és el principal argument amb el qual la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, rebat l'organisme comunitari. Segons Calviño, el total d'ajudes s'enfila en realitat al 5,5% del PIB.

Un estudi recent del "think tank" econòmic Bruegel, però, situa el percentatge en el 4%. Els seus investigadors apunten a un altre factor que pot haver penalitzat Espanya en l'informe del BCE: "Pot ser que tingui en compte només les dades d'una part de l'any, i no pas de tot l'any sencer."

 

Les transferències a les autonomies, tampoc incloses

Des del govern espanyol també es remarca que el BCE no inclou els 16.000 milions de transferències a les comunitats autònomes en Salut i Educació per lluitar contra els efectes de la pandèmia.

El BCE, en canvi, sí que fa una valoració positiva dels crèdits i avals concedits per l'ICO, un capítol en què Espanya està a la quarta posició, només darrere d'Itàlia, Alemanya i França.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut