Madrid

Espanya entra en "deute ecològic" després d'esgotar els seus recursos

En només quatre mesos, Espanya ha consumit tots els recursos que el seu ecosistema pot produir. A més, no és a temps de regenerar-lo i emet més contaminants dels que pot absorbir. Per tot això, des d'aquest dimarts a les 16.50 hores, Espanya ha entrat en "deute ecològic". Són càlculs de la New Economics Foundation (NEF), un comitè d'experts independent britànic, que afirma que en el cas que tots els ciutadans del món visquessin com els espanyols, farien falta tres planetes per poder cobrir totes les necessitats.

Actualitzat
Els nostre entorn té una capacitat limitada de produir recursos i d'absorbir contaminants sense posar en risc la capacitat de generar aquests recursos any rere any. Segons els càlculs de la NEF, basats en les dades de la Global Footprint Network, Espanya ha trigat menys d'un terç de l'any a acabar tot el seu pressupost ecològic pel 2011 i només pot satisfer les necessitats a compte de recursos d'altres països.

La biocapacitat del territori espanyol només permet cobrir el 30% de la seva demanda de recursos. Cada espanyol necessita 5,4 hectàrees globals per satisfer el seu nivell de consum actual, però només té un pressupost d'1,6 hectàrees, de manera que el seu dèficit ecològic és de 3,8 hectàrees. Al ritme de consum actual, i si Espanya hagués de subsistir dels recursos propis, aquest dimarts 19 d'abril els hauria esgotat.

L'anomenat "ecodebt-day" -dia de dèficit ecològic- ha variat en els últims 50 anys i s'hi arriba cada cop abans. Fa mig segle, Espanya entrava en deute ecològic el 2 d'octubre, mentre que ara ho fa el 19 d'abril, gairebé mig any abans. La New Economics Foundation afirma que la situació espanyola és la mateixa que la d'altres països europeus i alerta que si tots els ciutadans del planeta consumissin a aquest ritme farien falta tres planetes per cobrir-ne les necessitats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut