Professional sanitària del Clínic es protegeix

Espanya, el país amb el percentatge més alt de professionals sanitaris contagiats

Els treballadors de la salut són almenys el 12% dels casos, clarament per sobre del percentatge d'Itàlia o la Xina

RedaccióActualitzat

A tot Espanya, actualment, hi ha prop de 4.000 professionals sanitaris afectats pel coronavirus causant de la Covid-19. En la compareixença d'aquest dilluns, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha xifrat l'afectació dins el col·lectiu en 3.910 persones.

Aquesta és la xifra coneguda, la xifra oficial, però el president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, està "convençut que deuen ser bastants més".

En declaracions a TV3, Padrós també ha dit que, en qualsevol cas, "és una xifra que anirà en creixement".

Entre les causes d'aquest nombre considerable de contagis entre sanitaris, Padrós assenyala la falta de material per poder treballar en les condicions idònies, per poder aplicar els protocols d'actuació i treballar de manera segura per atendre les persones contagiades.

"Si els professionals estan treballant en aquestes condicions, no només posen en risc altres pacients, sinó a ells mateixos."

Sense voler entrar en polèmiques, Padrós ha assegurat que des de la promulgació del decret d'estat d'alarma la distribució del material "s'ha entorpit".

El Consell General d'Infermeria d'Espanya també ha reclamat, aquests últims dies, "més protecció".

Més enllà de les causes, el cert és que Espanya és l'estat amb el percentatge més alt de professionals de la salut contagiats. Per davant de la Xina, el país on es va originar el virus, i d'Itàlia, el principal focus europeu.

Tenint en compte que el nombre de contagis registrats a Espanya frega els 30.000, el percentatge de sanitaris suposa el 12% del total, aproximadament.

A Itàlia el nombre de professionals sanitaris que tenen la Covid-19 és lleugerament més alt que a Espanya, però el nombre total de contagiats és el doble, cosa que fa baixar el percentatge fins a la meitat, aproximadament, amb les últimes dades.

També és semblant el nombre de sanitaris que s'han contagiat a la Xina, però allà el nombre total de persones afectades pel coronavirus és 2,7 vegades el d'Espanya, factor que redueix encara més el percentatge de professionals de la salut afectats.

Això, sense tenir en compte que a Espanya hi ha estimacions més altes, que doblen aquesta xifra: l'últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, sobre els casos de coronavirus registrats a tot Espanya, publicat el 20 de març, assegura que "un 23% dels casos notificats (…) eren treballadors sanitaris".

I especifica que el percentatge només fa referència als casos "que tenien informació sobre aquesta variable". És a dir, que podria ser més alt.

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut