Incident diplomàtic entre Espanya i Bèlgica per la carta a Forcadell

El president del Parlament de Flandes assegurava en una carta a Forcadell que "el govern d'Espanya ja no pot complir les condicions per ser part d'una Unió Europea democràtica"

Actualitzat

Nou incident diplomàtic entre Espanya i Bèlgica. El govern espanyol ha convocat l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, i li ha entregat una carta de protesta per expressar-li el seu malestar.

El detonant de l'incident va ser una carta que el president del Parlament de Flandes, el nacionalista Jan Peumans, va fer arribar fa dues setmanes a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la presó.

En el text assegurava, entre altres coses, que "el govern d'Espanya ja no pot complir les condicions per ser part d'una Unió Europea democràtica".

 

Peumans deia també que "les coses han anat a pitjor per a la democràcia a Catalunya" i afirmava que "la violència usada durant les eleccions va ser l'expressió més atroç de la política antidemocràtica".

"Profund malestar pel contingut"

El ministeri d'Exteriors espanyol ha confirmat que dijous de la setmana passada, 20 de setembre, va convocar l'ambaixador belga, i que el mateix dia va haver-hi una reunió similar a Brusel·les demanada per Espanya.

La queixa espanyola s'ha centrat en "el contingut i els termes" de la carta, i també per la seva difusió a les xarxes socials:

"L'objectiu de la convocatòria era traslladar-li el nostre profund malestar pel contingut i els termes de la carta adreçada pel President del Parlament Flamenc, en qualitat de representant institucional, a la senyora Forcadell, feta pública a les xarxes socials."

 

Aquesta és la carta, firmada per l'encarregat de Negocis d'Espanya a Bèlgica, que Exteriors ha fet arribar al president del Parlament flamenc.

 

La política exterior la decideix el govern federal

En el contacte amb Exteriors, segons l'agència Europa Press, l'ambaixador belga hauria traslladat a les autoritats espanyoles que "la política exterior de Bèlgica la decideix el govern federal i no el senyor Peumans".

Jan Peumans pertany al partit Nova Aliança Flamenca, una formació independentista amb ministres tant al govern de Flandes com al belga. El president del Parlament flamenc ha mostrat en diverses ocasions el seu suport als presos independentistes catalans.

Peumans: "És una pacifista, no una criminal"

Aquest dimecres Peumans, en declaracions a TV3, s'ha refermat en les opinions expressades a la carta, i ha afegit que ningú del govern belga ha contactat amb ell:

"No puc entendre com és que l'antiga presidenta del Parlament està a la presó. Sí Espanya és membre de la UE la primera cosa que ha de fer és respectar els polítics que són escollits pel poble. Aquesta dona és una pacifista, no és una criminal. Ningú m'ha contactat. Però per què em contactarien? per dir-me: 'senyor Peumans, per què ha dit això'?"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaCarme Forcadell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut