El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler
El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler
Barcelona

Espadaler avisa del risc d'un tripartit independentista de CDC, ERC i CUP

Segons el secretari general d'UDC, aquest tripartit "només representaria, segons els sondejos, el 43 % de la ciutadania"

RedaccióActualitzat

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha advertit avui dels riscos que, al seu parer, suposaria un tripartit independentista de CDC, ERC i CUP després de les eleccions catalanes del 27 de setembre, en un context polític en el qual ha reivindicat el "coratge de ser moderat".

En una entrevista a Efe, Espadaler, amb tota probabilitat el candidat d'UDC per a les catalanes, ha expressat la seva preocupació per "la capacitat d'incidència" que té la CUP sobre ERC i, a la vegada, Esquerra sobre el seu exsoci de federació, CDC, en una mena de nou "tripartit" que es pot conformar després del 27-S. Espadaler ha remarcat que aquest tripartit només representaria, segons els sondejos, el 43 % de la ciutadania i podria donar lloc a un camí independentista que inclogués passos fora de la legalitat.

També el preocupa una altra possibilitat: la d'"un altre tripartit, quadripartit o bipartit d'esquerres al voltant de Podem amb l'expressió que prengui amb ERC més el PSC", ha explicat. En aquest context, ha dit que Unió té propostes "diferents i distants dels dos extrems" perquè està a l'espai del seny.

Espadaler no ha descartat poder donar suport parlamentari a un eventual executiu de CDC després del 27-S si "no se situa en els extrems" i fa un "viratge" cap als criteris d'UDC, que defensa el dret a decidir i la "plena sobirania" de Catalunya -sense especificar la independència- amb criteris de seguretat jurídica, diàleg i permanència a la UE, entre d'altres.

Els eixos del programa d'UDC

Els punts del programa es desenvoluparan en la convenció programàtica del 18 i 19 de juliol, però Espadaler ha avançat que s'articularà sobre tres eixos, amb l'objectiu de preservar la cohesió social i recollint l'"esperit" de la "CiU històrica" prèvia a la deriva secessionista d'Artur Mas.

Un dels eixos serà el procés sobiranista, amb la proposta ja escrita i avalada per la militància en la consulta interna. Els altres dos eixos seran les mesures per a la recuperació econòmica, amb un especial èmfasi en les pimes i els autònoms, i totes les qüestions relatives als valors humanistes, com la preservació dels drets socials o la dignitat de les persones.

El número dos d'Unió ha remarcat que, a diferència de CDC i ERC, UDC no té la intenció d'"amagar" les seves sigles ni d'"espantar" els polítics de la llista electoral del 27-S.

Anar al contingut