TV3 ha entrevistat el científic Francisco José Ayala
TV3 ha entrevistat el científic Francisco José Ayala
Sant Joan Despí

És "un desastre" el que Espanya inverteix en ciència

La de Francisco José Ayala és una carrera dilatada. Nascut l'any 34 a Madrid, és un dels científics de renom als Estats Units, on encara investiga i imparteix classes. El seu camp és el de la biologia evolutiva. Disfruta tant amb la seva feina que està disposat a pagar per seguir al peu del canó. TV3 hi ha parlat.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Una vintena d'universitats del món les l'han nominat Doctor Honoris Causa. La de Francisco José Ayala és una carrera dilatadíssima. Ara mateix està estudiant com éssers marins poden derivar en espècies diferents, segons els bacteris amb què s'associen. També els paràsits que causen la malària o el mal de "Chagas". Un dels científics de renom dels Estats Units, Ayala va ser assessor de Bill Clinton. Per a la ciència, diu, no és el mateix que guanyi Obama o Romney. I encara diu més coses. Per exemple, que "un desastre" serveix per definir el que inverteix Espanya en ciència.

Tecnologia i cultura

El seu camp és sobretot el de la biologia evolutiva i li agrada parlar del contrast entre aquesta i la cultural. La diferència entre l'una i l'altra resulta senzilla quan exposa la teoria que "els humans no ens adaptem als ambients per mitjà de l'evolució biològica" sinó a través de l'evolució cultural. Per entendre-ho, posa l'exemple dels telèfons mòbils. Afirma que "una invenció tecnològica" com són aquests aparells "es pot transmetre a tota la humanitat, o a milions i milions d'individus, en menys d'una generació, mentre que una innovació biològica triga milions de generacions a estendre's a tota l'espècie".

Ciència i religió

Ayala va néixer a Madrid però des dels anys 60 viu als EUA. Als anys 80 va implicar-se perquè a les classes de ciència de les escoles públiques no s'equiparés el creacionisme amb la teoria de l'evolució. L'Acadèmia de Ciències de la qual és membre, va presentar un text clau, escrit per ell en un 80% que va arribar fins al Tribunal Suprem. Defensa la idea que "la religió i la ciència són com dues finestres per mirar el món" i que "no tenen per què ser incompatibles".

Ciència i política


"Els demòcrates donen molt més suport a l'educació. No només a la ciència, sinó a l'educació en general", sostè el biòleg. "Els Estats Units inverteix el 3% del PIB en ciència i tecnologia i li reporta el 50% de l'augment econòmic", afegeix. Per això considera que no és igual que guanyi Obama o Romney.

Ciència i jubilació

Amb 78 anys, Francisco José Ayala continua impartint classes i investigant a Califòrnia perquè, entre altres coses, comparteix la idea de Woody Allen, pràcticament de la mateixa edat, que la jubilació és absurda. Recorda que "als Estats Units és qüestió de llei. No es pot jubilar les persones per raó d'edat. El que jo no deixo que sàpiguen ni el meu degà, ni el meu rector, és que estic disposat a pagar perquè em deixin ensenyar i fer investigació, perquè m'ho passo tan bé...!"

Anar al contingut