És millor dormir en parella que sol? Un estudi ho afirma, però alguns experts ho matisen

Els especialistes recomanen que dormim sols per no tenir interferències, però també reconeixen que una bona relació amb la parella dona estabilitat emocional i pot ajudar a tenir més qualitat de son

Xavier DuranActualitzat

Com es dorm millor: sol o acompanyat? Un estudi fet per investigadors de la Universitat d'Arizona conclou que qui dorm amb la seva parella, dorm millor i se sent més feliç. I que qui dorm sol no aprofita tant les hores de son. Entremig es troben els que dormen amb infants i també els que ho fan amb mascotes.

L'estudi es va presentar a primers de juny al congrés SLEEP 2022 i se'n pot llegir un resum a la revista Sleep.

Un dels autors, Michael Grandner, director del programa de Recerca en Son i Salut de la Universitat d'Arizona, reconeix que els ha sorprès comprovar "com d'important pot ser dormir amb la parella".

La recerca es va fer amb dades i una enquesta a 1.007 adults del sud-est de Pennsilvània. La informació estava extreta de l'estudi SHADES sobre son, salut, dieta, factors ambientals i socialització.

De cada participant es va registrar la freqüència en què, el mes anterior, havia dormit amb cònjuge o parella, amb infants, amb altres membres de la família, sol o amb mascotes. I també es van avaluar factors com el temps que trigava a adormir-se, la durada del son, quantes vegades s'interrompia, l'insomni i la fatiga. Sobre salut mental es valoraven, entre altres coses, la depressió i l'ansietat.

Els resultats indiquen que en comparació amb els que deien que mai no dormien acompanyats, els que ho feien amb la parella la majoria de nits tenien menys insomni, menys risc d'apnea, s'adormien abans i el seu índex WASO era menor. El WASO és una mesura per calcular el temps que una persona està desperta comptant des del moment en què s'adorm fins que està desperta del tot i no intenta tornar a dormir.

Dormir amb infants la majoria de nits també estava associat a insomni més greu, menys control sobre el son i més risc d'apnea. Això darrer també es manifestava en persones que dormien amb altres membres de la família.

Les diferències més clares estaven entre els que dormien sols, que presentaven insomni més greu, més estones de vigília i més risc d'apnea comparat amb els que dormien en parella.

Aquests darrers també tenien menys signes de depressió, ansietat i estrès i més suport social i satisfacció amb la seva vida i les seves relacions. Aquesta és la conclusió de l'estudi segons Brandon Fuentes, l'autor principal:

"Dormir amb la parella sentimental o el cònjuge mostra grans beneficis en la salut del son, incloent que redueix el risc d'apnea, la gravetat de l'insomni i una millora general en la qualitat del son."

Dormir amb la mascota no seria la millor de les opcions, segons els experts (Pexels)

Recomanen dormir sols

Però aquesta conclusió xoca amb el que recomanen els especialistes, com explica al 324.cat el doctor Eduard Estivill, metge especialista en trastorns del son:

"Quan dormim anem baixant graons en diferents fases: son superficial, son profunda i fase REM. Aquests dos darrers estadis es van alternant. Però elements externs ho alteren. Pot ser la temperatura, tant calor com fred, o qualsevol soroll o moviment de qui tens al costat".

I és fàcil que aquestes pertorbacions es produeixin, perquè, afegeix, "quan dormim podem fer respiracions més fortes, petits moviments amb els peus, fins i tot moure'ns com seguint el somni que tenim".

Això permet deduir que dormir en parella, en principi, no és recomanable. Si bé té matisos, explica el doctor Estivill:

"Una altra cosa és si té efecte positiu en la part afectiva. L'estudi diu que els que dormen amb la parella tenen més satisfacció amb la vida i amb la relació. Però la felicitat no es pot mesurar de forma objectiva."

Per la seva banda, la doctora Carla Estivill, especialista en trastorns del son, també afirma que "el nostre missatge sempre és que dormir sol t'estalvia els moviments que fa l'altra persona i que poden interferir".

Tot i així, veu una possible explicació als resultats de l'estudi:

"El que s'hi veu és que tenen millor qualitat de són els que dormen amb la parella. Però d'aquí no s'ha de deduir que hi ha una correlació. Probablement és perquè els que viuen en parella i tenen relacions socials estables, tenen menys depressió."

Per la doctora Estivill, "la qualitat de vida en parella és més estable, en general, i per això la qualitat del son també pot ser-ho". I afegeix que "el son el construeixes amb la teva vida i, si tens estabilitat emocional, el son també serà més estable.

L'estudi també ha avaluat l'opció de dormir amb nens (Pexels)

Causes i conseqüències

Per tant, cal separar bé causes i conseqüències. Una correlació no indica necessàriament una relació causal que, a més, pot ser directa o indirecta. En aquest cas, podem deduir que aquestes persones no dormen millor perquè ho facin amb la parella, sinó que tenen una bona relació amb la parella (per això dormen junts) i l'estabilitat emocional els fa dormir millor.

L'estudi també analitza com dormen els que ho fan amb infants i també els que ho fan amb mascotes. "Pel que fa als infants, veiem que el mateix nen o nena se separa dels pares per no tenir tanta calor, pels moviments que fan... La moda actual de dormir amb infants és això, una moda", diu el doctor Estivill.

Quant a dormir amb mascotes, explica que tampoc és recomanable. "Els gats són més llestos i ja no ho solen voler".

La recomanació òptima, que no tothom pot seguir per raons diverses, és dormir sense cap soroll, sense que ningú al costat que ens molesti i sense despertador, perquè és millor despertar-se de forma natural", conclou.

En aquesta època hi ha un altre element pertorbador: la calor, que provoca molts més microdespertars. El fred afecta, però sempre ens podem protegir tapant-nos més. Per combatre les nits caloroses, el doctor Eduard Estivill explica que "l'aire condicionat directe no és recomanable, perquè asseca les mucoses". "Millor aire condicionat indirecte o ventiladors que no ens enfoquin directament".

I afegeix que amb la calor, "més que res en nens i nenes, cal mullar-se el clatell i sobretot darrere les orelles. "Podem tenir una tovallola humida a la tauleta".

Això farà que, en les cada cop més freqüents nits molt caloroses, dormim millor. Gràcies a la tovallola humida, al marge de si, a més, dormim amb la parella o sols.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut