Es gradua la primera promoció Prometeus: universitaris que trenquen prejudicis

Una desena de joves del Raval han estudiat a la universitat gràcies a aquest projecte, impulsat per entitats educatives i l'Ajuntament de Barcelona

Anna Bonet MartínezActualitzat

A Barcelona, més d'un terç de la població de més de 20 anys té estudis superiors, però aquesta proporció canvia molt segons el barri. Als de rendes més altes, com ara la Vila Olímpica o Sant Gervasi-Galvany, 6 de cada 10 veïns -un 60%- són graduats universitaris o bé han fet un cicle formatiu de grau superior; mentre que als barris més humils, com Ciutat Meridiana o Torre Baró, no arriben al 10%.

L'any 2016 diverses entitats, com l'Associació Educativa Integralla publicació El Raval, juntament amb els dos instituts públics del barri, van iniciar el projecte Prometeus per combatre la desigualtat en l'accés a la universitat que, més tard, s'ha inclòs al Pla de Barris de l'Ajuntament de Barcelona.

"És un acompanyament a aquells joves que, tot i que acaben amb un expedient notable la secundària, pel context cultural, econòmic o familiar es troben amb una paret de vidre per accedir a la universitat", explica el regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris de Barcelona, Jordi Martí.

Cinc anys després, aquest estiu -entre juny i setembre- es graduen els primers estudiants, entre els quals, la Gayatri López, que ha estudiat Traducció i Interpretació a la Universitat Pompeu Fabra:

"Prometeus em va ajudar a aconseguir una plaça per tenir una beca-salari. Sense aquesta beca, hauria estat molt més difícil estudiar, hauria hagut de treballar."

A banda de guiar-los en l'accés a les ajudes econòmiques, els educadors els acompanyen amb informació i suport emocional durant el camí cap a la universitat.

La Gayatri va arribar de l'Argentina fa 17 anys amb els seus pares, que treballaven fent d'estàtues a la Rambla. El seu exemple ha inspirat la seva germana, la Sarasvati, que estudia el mateix grau i anima altres joves a fer el pas cap a la universitat:

"Molts companys de l'Institut Milà i Fontanals no van a la universitat perquè no la veuen tan accessible. Per moltes famílies, és més fàcil enviar-los a un cicle formatiu o que comencin a treballar i no hi ha ningú per trencar aquests prejudicis."

Actualment, el projecte s'ha ampliat a altres barris de la ciutat. Hi participen un centenar de joves de la Verneda i la Pau, Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona, Sant Martí i el Besòs i el Maresme.

En Jordi Sánchez, professor i tutor de batxillerat a l'Institut Barri Besòs, explica que la tasca de Prometeus no és només buscar beques sinó que "és fonamental estimular-los i fer-los creure en ells mateixos, perquè molts no tenen referents".

És el cas d'en Muhammad Haris Javaid, que estudia Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació a la Universitat Politècnica de Catalunya:

"Molts joves creuen que tenen menys oportunitats que a d'altres barris. A la meva classe hi havia molts alumnes amb bones notes que veien molt difícil anar a la universitat."

El cap de setmana treballa com a cambrer en un restaurant del Port Olímpic i és el primer de la seva família que estudia a la universitat: "Al principi sentia molta pressió de no repetir el que han fet les generacions anteriors, però m'han donat molt suport i ara soc un exemple per als meus germans i cosins petits."

Actualment, al barri del Besòs i el Maresme, només un 13,4% dels veïns ha anat a la universitat o ha cursat un cicle formatiu de grau superior. Al Raval són un 28,3%; una xifra que s'acosta a la mitjana de la ciutat, però que encara està molt lluny dels barris amb rendes més altes.

ARXIVAT A:
UniversitatEducació Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut