Es disparen els delictes amb arma blanca a Catalunya i els Mossos investiguen per què

Els Mossos estan preocupats per aquest fenomen i posen en marxa un pla amb més vigilància per intentar fer-hi front

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

El nombre de delictes comesos amb arma blanca a Catalunya el 2022 va ser de 1.823. Van pujar un 44% respecte al 2019, l'any que s'agafa com a referència, perquè hi ha hagut la pandèmia pel mig. A més, es va denunciar 6.267 persones per portar una navalla o un ganivet a sobre pel carrer, un 80% més que el 2019.

Són dades que preocupen als Mossos d'Esquadra, que encara no han identificat l'arrel del problema. No obstant això, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, ho vincula al "crim organitzat, el tràfic de drogues i a un augment de les conductes violentes", sovint en zones d'oci nocturn, freqüentades per persones joves.


Reforçar la vigilància a les zones d'oci nocturn

Precisament en aquests espais és on es vol reforçar la vigilància, perquè siguin "entorns segurs", segons Escudé. Ho ha dit durant la roda de premsa que ha fet amb el conseller d'Interior, en què han presentat el que han batejat com a pla Daga. A banda d'augmentar la presència policial, es destinaran més recursos a investigar el fenomen i es faran xerrades de sensibilització a escoles i clubs esportius.

Un home va ser condemnat al gener per apunyalar-ne un altre a Olot (ACN/Marina López)

L'objectiu és "implicar el sector de l'oci, les patronals, les entitats veïnals, les entitats esportives, les escoles", ha explicat el conseller Joan Ignasi Elena, que ha afegit que es vol "fer pedagogia i intensificar la formació en aquest àmbit".

Els delictes que es cometen amb arma blanca són, principalment, amenaces (22%), lesions (22%), maltractament al domicili (13%) i robatoris amb violència (7%). I també crims. El 2022 hi va haver 60 homicidis a Catalunya, 29 dels quals amb arma blanca. Les dades són similars a les del 2019.

L'últim crim comès amb arma blanca va ser la mort d'un home fa poc més d'una setmana a Terrassa. Va ser el 28 de gener, en una baralla dins d'un local d'oci nocturn, en què tres persones van quedar detingudes. Per Reis hi va haver dues morts més per apunyalament. Una a la Via Júlia de Barcelona i una altra a l'Hospitalet de Llobregat.

Lloc on va haver-hi un apunyalament mortal a Barcelona el gener del 2023 (ACN/Àlex Recolons)

A la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana es concentren dos terços dels delictes comesos amb arma blanca. En aquesta zona els Mossos ja hi tenen un pla per fer-hi front, però ara es reforçarà i s'ampliarà a la resta del país.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraOci nocturn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut