Es dispara la miopia en nens per l'ús continuat de les pantalles
Imatge d'arxiu d'un nen mirant la pantalla del mòbil (Pixabay)

Es dispara la miopia en nens per l'ús continuat de les pantalles

Recomanen dosificar l'ús dels dispositius i passar més estona a l'exterior, perquè el sol és un inhibidor de la miopia

Mònica Bertran Actualitzat
TEMA:
Salut

En l'última dècada, s'ha disparat el nombre de miops, i amb més graduació. Els nens que avui tenen 10 anys tenen unes miopies un 30% més altes que els nens de 10 anys del 2008. La causa: l'ús continuat i intensiu de pantalles. Mòbils, tauletes i ordinadors obliguen a fixar la vista en un dispositiu petit, a prop de la cara i sovint durant molt de temps.

Per això, aquest diumenge s'ha fet la primera Milla dels Miops, una cursa pionera a escala mundial per conscienciar sobre la importància de fer revisions òptiques. El 20% de persones mai s'ha fet una revisió i més del 80% de joves s'han detectat ells mateixos la miopia.

 

Notícia relacionada: Més de dues hores diàries de pantalles fa menys intel·ligents els nens de 8 a 11 anys

 

 

És el cas de la Mònica, una noia de 15 que va adonar-se que no veia bé la pissarra del seu institut. Confessa que utilitza bastant el mòbil, però "no massa perquè crec que soc miop per estar amb el mòbil i llavors ho he deixat més."

Lluís Bielsa Elies, vicepresident del Col·legi d'Òptics i Optometristes de Catalunya, explica el fenomen de la miopia i per què passa:

"La miopia seria una adaptació al medi. Si jo estic enfocant contínuament a una distància curta, m'és molt més fàcil crear jo unes ulleres de prop. Desenvolupo un estat permanent d'enfocament amb visió de prop per no cansar-me. Però com que la natura és dura i no dona res a canvi de res, el canvi és perdre visió de lluny."

 

Lluís Bielsa Elies, vicepresident del Col·legi d'Òptics i Optometristes de Catalunya

 

La miopia en si no es considera una malaltia, sinó una alteració funcional dels ulls. Si és lleu, no representa un gran problema, però a partir de les 5 diòptries, la retina es debilita i augmenta molt el risc de tenir complicacions greus.

Si la miopia apareix en un nen, és més probable que arribi a valors alts. Per això cal intentar evitar-la o retardar-la i, si apareix, frenar-la. Segons Bielsa Elies, "la millor prevenció contra la miopia és recuperar el que deien els nostres avis, intentar que el nen passi més temps a l'exterior."

Hi ha estudis que han demostrat que el sol és un inhibidor de la miopia, i que una hora i mitja a l'exterior actua com a preventiu. En tot cas, s'ha de dosificar l'ús de pantalles i fer pauses quan es fan servir. Cada vint minuts s'ha descansar la vista durant uns segons mirant lluny.

 

ARXIVAT A:
Salut Tecnologia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut