El confinament va fer augmentar la miopia en infants, segons estudis a diversos països
Moltes hores mirant pantalles augmenta la miopia

Es dispara la miopia en nens per l'ús continuat de les pantalles

Recomanen dosificar l'ús dels dispositius i passar més estona a l'exterior, perquè el sol és un inhibidor de la miopia

Mònica BertranActualitzat

En l'última dècada, s'ha disparat el nombre de miops, i amb més graduació. Els nens que avui tenen 10 anys tenen unes miopies un 30% més altes que els nens de 10 anys del 2008. La causa: l'ús continuat i intensiu de pantalles. Mòbils, tauletes i ordinadors obliguen a fixar la vista en un dispositiu petit, a prop de la cara i sovint durant molt de temps.

Per això, aquest diumenge s'ha fet la primera Milla dels Miops, una cursa pionera a escala mundial per conscienciar sobre la importància de fer revisions òptiques. El 20% de persones mai s'ha fet una revisió i més del 80% de joves s'han detectat ells mateixos la miopia.

 

Notícia relacionada: Més de dues hores diàries de pantalles fa menys intel·ligents els nens de 8 a 11 anys

 

 

És el cas de la Mònica, una noia de 15 que va adonar-se que no veia bé la pissarra del seu institut. Confessa que utilitza bastant el mòbil, però "no massa perquè crec que soc miop per estar amb el mòbil i llavors ho he deixat més."

Lluís Bielsa Elies, vicepresident del Col·legi d'Òptics i Optometristes de Catalunya, explica el fenomen de la miopia i per què passa:

"La miopia seria una adaptació al medi. Si jo estic enfocant contínuament a una distància curta, m'és molt més fàcil crear jo unes ulleres de prop. Desenvolupo un estat permanent d'enfocament amb visió de prop per no cansar-me. Però com que la natura és dura i no dona res a canvi de res, el canvi és perdre visió de lluny."

 

Lluís Bielsa Elies, vicepresident del Col·legi d'Òptics i Optometristes de Catalunya

 

La miopia en si no es considera una malaltia, sinó una alteració funcional dels ulls. Si és lleu, no representa un gran problema, però a partir de les 5 diòptries, la retina es debilita i augmenta molt el risc de tenir complicacions greus.

Si la miopia apareix en un nen, és més probable que arribi a valors alts. Per això cal intentar evitar-la o retardar-la i, si apareix, frenar-la. Segons Bielsa Elies, "la millor prevenció contra la miopia és recuperar el que deien els nostres avis, intentar que el nen passi més temps a l'exterior."

Hi ha estudis que han demostrat que el sol és un inhibidor de la miopia, i que una hora i mitja a l'exterior actua com a preventiu. En tot cas, s'ha de dosificar l'ús de pantalles i fer pauses quan es fan servir. Cada vint minuts s'ha descansar la vista durant uns segons mirant lluny.

 

ARXIVAT A:
SalutTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut