Imatge del pont Francis Scott Key després de l'accident (Reuters)
Imatges del pont Francis Scott Key després de l'accident (Reuters/Julia Nikhinson)

Es desploma un pont pel xoc d'un vaixell a Baltimore i hi ha sis persones a l'aigua

L'accident ha passat de matinada, hora de la Costa Est dels Estats Units

RedaccióActualitzat

Almenys sis persones haurien caigut al riu Patapsco, a Baltimore, després de la caiguda d'un pont en aquesta ciutat de l'estat nord-americà de Maryland. 

Es tracta del Francis Scott Key, de 2,5 quilòmetres de llargada, que s'ha desplomat a causa de l'impacte d'un vaixell de càrrega contra un dels pilars. 

L'accident ha passat a dos quarts de dues de la matinada, hora de la Costa Est nord-americana. I hi havia cotxes circulant.

La xifra de desapareguts ha ballat al llarg del dimarts. Kevin Cartwright, portaveu dels bombers, ha arribat a dir a primera hora que n'hi hauria fins a vint. I és que en el moment de l'enfonsament equips de manteniment també eren al pont fent tasques de reparació de l'asfalt.

Tot apunta que el vaixell hauria perdut propulsió quan sortia del port i la tripulació ha alertat les autoritats de la pèrdua de control de la nau. Segons sembla, navegava massa ràpid per canviar de rumb.

L'emergència que ha emès el vaixell ha permès a les autoritats aturar el trànsit cap al pont abans que es produís l'accident.
 

Rescaten dues persones

Amb tot, s'han rescatat dues persones vives del riu: una d'il·lesa, mentre que l'altra ha estat traslladada a un hospital en estat greu.

Més tard, un helicòpter, equips de submarinistes, barques de la guàrdia costanera i agents federals, estatals i locals treballen en el rescat, en aigües amb una temperatura baixa i profunditats d'uns 15 metres. 


En paral·lel, el governador de Maryland, Wes Moore, ha declarat l'estat d'emergència i s'ha suspès fins a nou avís el transport marítim al port de Baltimore, el port nord-americà més actiu pel que fa a transport de vehicles. Això implica que cap vaixell pot entrar ni sortir.

El tancament amenaça d'interrompre el subministrament de béns, des d'automòbils fins a carbó, així com altres productes bàsics com el sucre.

Per la seva importància, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha subratllat la necessitat de reprendre l'activitat tan aviat com es pugui: "He ordenat al meu equip moure cel i terra per reobrir el port i reconstruir el pont tan aviat com sigui humanament possible", ha afirmat.

El president, a més, ha anunciat que el seu govern avançarà els fons per pagar la reconstrucció del pont.
 

Error en la propulsió del vaixell

Pel que fa al vaixell de càrrega, de nom Dali, amb bandera de Singapur i 289 metres d'eslora, s'ha incendiat després de la col·lisió, segons fonts dels bombers i la policia. 

La nau es dirigia a Colombo, Sri Lanka, i el propietari registrat és Grace Ocean Pte Ltd, però estava gestionat per Synergy Marine Group i no hi ha ferits entre els membres de la tripulació.

D'altra banda, la policia ha descartat qualsevol intencionalitat en l'accident per part del vaixell de càrrega. 

Així, el Comissionat de la Policia de Baltimore, Richard Worley, ha apuntat que no hi ha cap indici de terrorisme ni que el pont hagués estat atacat expressament. També ho ha apuntat l'FBI en una roda de premsa. "No hi ha informació específica o creïble que suggereixi que aquest incident té vincles amb el terrorisme", ha assegurat l'agent Bill Delbagno.

  

La importància del pont Key

Baltimore és la ciutat més gran de l'estat de Maryland i la 24a més gran del país. Fundada el 1729 a les ribes del riu Patapsco, té un dels ports més importants de la Costa Est dels Estats Units

De fet, el port de Baltimore és el més gran del país per a càrrega especialitzada: s'estima que uns 800.000 vehicles van passar pel port l'any 2023 i van moure un rècord d'1,3 milions de tones de càrrega importada.

Pel que fa al pont Francis Scott Key, va ser construït el 1977 i és conegut localment com el pont Key. El nom de la infraestructura és un homenatge a l'advocat i escriptor Francis Scott Key, autor del poema "The star-spangled banner", la lletra del qual va ser adaptada com a himne nacional dels Estats Units.

El pont Francis Scott Key en una imatge d'arxiu

El pont Francis Scott Key en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons)

Era un dels ponts d'armadura de ferro continu més llargs del món, segons la National Steel Bridge Alliance, i tenia una infraestructura de dos carrils per banda. Formava part de l'autopista Interestatal 695, clau per comunicar per carretera Washington i Nova York, així com un punt d'accés al port.

Part de la investigació rau ara a analitzar el dany provocat a l'estructura del pont.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut