Barcelona

Es crea una plataforma per coordinar les persones que han denunciat casos de corrupció

La iniciativa s'ha presentat a Barcelona i hi han participat persones anònimes que, en algun moment determinat, han decidit denunciar casos de corrupció viscuts en pròpia pell

RedaccióActualitzat

Les associacions i ciutadans que han tret a la llum diversos casos de corrupció, com ara les targetes opaques de Bankia o els casos Palma Arena, Palau o Caja Navarra, entre altres, han decidit coordinar-se en un sol grup a tot l'estat.

Volen traslladar l'experiència que ja ha fet a Catalunya el Grup de Treball contra la Corrupció. La iniciativa s'ha presentat a Barcelona i hi han participat persones anònimes que, en algun moment determinat, han decidit denunciar casos de corrupció viscuts en pròpia pell.

Ana Garrido, per exemple, té una pàgina de Facebook de suport. El gener del 2009 va ser una de les primeres persones que va denunciar el que després es coneixeria com la "trama Gürtel".

Era tècnica de l'Ajuntament de Boadilla del Monte i va decidir presentar a la Fiscalia Anticorrupció un dossier sobre les irregularitats en la contractació de serveis:

"Més o menys al dossier hi havia unes 15 persones i crec que, de totes elles, 13 estan imputades".

Ara es dedica a vendre artesania, és testimoni del "cas Gürtel" i rep amenaces:

"He rebut amenaces de mort en un moment donat. M'han intentat treure de la carretera. M'han forçat els panys del cotxe i de casa en diverses ocasions. He arribat fins aquí perquè no tinc fills. Els cops van contra mi, no contra la meva família. Si tingués fills possiblement no seguiria".

Els amics i la família li demanen que es protegeixi, i s'inquieten davant les morts d'alguns imputats pel "cas Gürtel", per suïcidi o per accident, com la de l'excap de premsa de Javier Arenas, aquesta setmana, en caure amb la seva moto per un barranc.

L'Ana forma part del Grup de Ciutadans contra la Corrupció de l'Estat Espanyol que s'ha presentat a Barcelona en unes jornades organitzades per Xnet. Xnet és un grup d'activistes per la democràcia a la xarxa, des d'on la ciutadania pot participar. David Fernàndez, exdiputat de la CUP al Parlament hi ha participat:

"Que ningú se senti sol en la lluita contra la corrupció, que tots l'hem patit en els diferents territoris, però en la mateixa dinàmica i és fer aquest dispositiu, col·lectiu i comú per lluitar més i millor contra la corrupció i la seva impunitat."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut