Els interns han après a ballar amb els gegants i a tocar la gralla. (Foto: ACN)
Els interns han après a ballar amb els gegants i a tocar la gralla. (Foto: ACN)
Sant Joan de Vilatorrada

Es crea a la presó de Lledoners la primera colla de geganters reclusos

Un grup d'interns de la presó de Lledoners, al Bages, ha creat al centre penitenciari la primera colla de geganters dins d'una presó. Els presos han dissenyat i creat una parella de gegants i han après a portar-los i acompanyar-los amb gralla i timbal.

RedaccióActualitzat
La iniciativa, apareguda al mòdul 6 de la presó, ubicada al municipi de Sant Joan de Vilatorrada, compta, de moment, amb dos gegants, inspirats en l'ambient penitenciari, amb elements característics com la roba o els tatuatges i que representen un reclús i la seva xicota.

La colla compta ara per ara amb els portadors dels gegants, tres grallers i un timbal. La colla gegantera de la Llacuna s'ha encarregat d'ensenyar als reclusos a portar els gegants i acompanyar-los. El president de la colla, Ramon Pijuan, ha valorat l'experiència com a molt positiva, tant per als presos com per als geganters.


Un projecte per a la rehabilitació

L'experiència s'emmarca dins la iniciativa del mòdul 6 d'aquesta presó, anomenat de "Participació i convivència". Es tracta d'un espai on els presos hi accedeixen per voluntat pròpia i s'han de comprometre a participar en la rehabilitació, no prendre drogues, i han de renunciar a la violència. Es tracta d'un mòdul pioner a Catalunya.

Per altra banda, el responsable del taller, Àlvar Ymbernon, ha assegurat que el projecte ha estat "molt beneficiós perquè han hagut de conviure plegats, aprendre a distribuir tasques i assumir rols", i ha qualificat el comportament dels presos d'"excel·lent".

Ymbernon també ha explicat que un dels objectius de la iniciativa és convertir el taller en un centre productor de diferents elements folklòrics com capgrossos, gegants o dracs, i oferir-los a diferents colles d'arreu. De moment, però, "aquesta part del projecte està en suspensió".


Estrena entre gegants

Els gegants de Lledoners s'estrenaran aquest dissabte en la primera trobada de gegants ubicada en una presó. Hi assistiran l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i les colles de Masquefa, Sant Celoni, Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada i la Llacuna. Aquest dues últimes seran les encarregades d'apadrinar els nous geganters.
Anar al contingut