"És com posar un Pegasus a tothom": front comú contra el reglament de la UE sobre pederàstia

Denuncien que a través del nou reglament sobre l'abús sexual, conegut com a Chat Control, s'està fent servir la xacra dels abusos a menors per fer una vigilància massiva de les comunicacions

Marta Freixanet CargolActualitzat

La Unió Europea està treballant en el nou reglament sobre l'abús sexual infantil, popularment anomenat Chat Control. Amb l'objectiu de detectar contingut sexual de menors a internet, la regulació proposa l'accés a les converses privades de tothom. I això ha aixecat polseguera.

Més de 300 experts i investigadors han signat una carta oberta en contra d'aquesta regulació, que consideren que acabaria amb el secret de comunicacions. Entre els opositors a aquesta regulació també hi ha entitats com el Centre Europeu per la Democràcia i la Tecnologia, el Servei Científic del Parlament Europeu o l'Autoritat Europea de Protecció de Dades.

"És com si instal·léssim un Pegasus a tothom", diu Simona Levi, experta en drets digitals. Levi és membre de Stop #ChatControl, una coalició formada per 16 entitats de defensa dels drets d'internet, una campanya que forma part del moviment europeu Stop Scanning Me.
 

Amenaça de vigilància massiva

Denuncien que aquesta regulació suposaria una vigilància massiva per part de la Unió Europea i una vulneració de la privacitat sense precedents. La consideren totalment ideològica i tecnològicament inviable.

Carmela Troncoso, experta en privacitat digital i promotora de la carta oberta, assegura que generarà un gran volum de falsos positius: "S'acusarà de pederàstia gent que ha enviat una foto del seu fill a la platja." 

Els experts en abusos sexuals infantils també hi estan en contra. Noemí Pereda, psicòloga especialitzada en aquest tipus d'abusos, explica que aquest tipus de polítiques envien un missatge erroni a la població: "L'abusador no sol ser un desconegut. Hi ha alguns casos, però la majoria solen ser persones de l'entorn que no necessiten un mòbil per accedir a aquest nen o nena."

La Unió Europea està treballant en el nou reglament sobre l'abús sexual infantil


Espanya vol que s'aprovi

Qui va proposar aquesta regulació el maig de 2022 va ser la socialdemòcrata sueca Ylva Johansson, comissionada europea d'Interior des del 2019.

L'aprovació d'aquest reglament és una de les prioritats d'Espanya durant la presidència de torn de la Unió Europea que acaba a finals d'any. De fet, la intenció de l'estat espanyol és que la regulació s'aprovi en el seu vessant més conservador, acabant del tot amb els missatges encriptats.

Però per arribar a un acord cal la unanimitat dels estats membres i, de moment, encara és lluny. Els països que hi estan més a favor a banda d'Espanya, són Itàlia i Hongria i el que més s'hi oposa és Alemanya. L'encarregat de les negociacions és Javier Zarzalejos, un eurodiputat espanyol del PP. 

Es tracta d'una regulació, no pas d'una directiva. Per tant, si s'aprova serà d'aplicació directa als estats membres de la Unió Europea.
 

Interessos comercials al darrere

Una investigació periodística publicada pels diaris més importants d'Europa revela els interessos que hi pot haver al darrere d'aquest reglament.

La investigació fa referència a la intenció de les grans empreses tecnològiques de tenir el monopoli de les comunicacions, ja que són les úniques que poden oferir els sistemes que requeriria aquesta llei.

"Critiquem que l'internet actual està ocupat per unes poques empreses molt poderoses. Aquesta regulació ho fomentaria i no resoldria el problema pel qual s'ha fet", lamenta Levi.

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaPederàstia Agressió sexualPegasus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut