Els diputats d'ERC Gabriel Rufián i Teresa Jordà al Congrés durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez (ACN/Javier Barbancho)

ERC registra la petició d'una comissió sobre el cas Pegasus al Congrés

Presentada amb el suport d'EH Bildu i el BNG, és la tercera comissió d'investigació fruit dels pactes entre PSOE, ERC i Junts per donar suport a Francina Armengol com a presidenta de la cambra espanyola

RedaccióActualitzat

ERC, EH Bildu i el BNG han registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats una proposta per crear-hi una comissió d'investigació sobre l'espionatge amb el programari Pegasus.

És la tercera comissió d'aquest tipus que es proposa, després que divendres Junts i PNB en demanessin una sobre l'Operació Catalunya i una altra sobre els atemptats a la Rambla i Cambrils.

Segons la proposta d'ERC, EH Bildu i BNG, en 6 mesos la nova comissió hauria de "conèixer al detall la implicació de les institucions de l'Estat" en l'espionatge amb Pegasus.


Conèixer "els contractes i els costos" de Pegasus

Això implicaria analitzar i investigar "els contractes, costos i processos de contractació" del programari, i també "totes les iniciatives" de l'Estat per "perseguir la dissidència política".

L'objectiu final volgut de la comissió és que els responsables assumeixin la seva responsabilitat i es proposin "les mesures oportunes" per "blindar la democràcia dels abusos de la força de l'Estat."

Perquè la comissió sigui efectiva, el redactat exigeix que tingui accés a tota la documentació necessària i també tenir tots els mitjans que calgui per portar a terme la seva feina.

El ple del Congrés haurà de debatre-les i votar-ne la creació

La proposta aporta la informació ja coneguda sobre els polítics catalans que haurien estat objecte de l'espionatge, entre els quals els presidents Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas.

També Roger Torrent, Laura Borràs, Arnaldo Otegi, Marta Rovira, Marcel Mauri, Elisenda Paluzie, Andreu Van den Eynde o Gonzalo Boye, fins a un total de 65 persones relacionades amb l'independentisme.

La mesa del Congrés ja ha donat el vistiplau a les comissions d'investigació proposades per Junts i PNB, i estan disponibles per ser debatudes al ple del Congrés.

Pel que fa a la d'ara, es preveu que la mesa li doni curs la setmana que ve, i ja només caldrà posar la data per debatre-les i votar-les.

Concentració de protesta per l'espionatge del Catalangate (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

Fruit dels acords amb Junts i ERC per la mesa del Congrés

La creació d'aquestes comissions és l'únic punt pendent de complir dels acords de l'agost entre el PSOE, ERC i Junts que van portar a l'elecció de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés.

L'acord entre PSOE i Junts per la investidura de Pedro Sánchez va afegir una possible funció a aquestes comissions: identificar els casos de lawfare que permetin ampliar l'àmbit de l'amnistia a més casos.

Precisament aquesta menció al lawfare va ser el que va fer reaccionar les associacions de jutges i també el Consell General del Poder Judicial, que van interpretar que qüestionava la independència judicial.

 

 

ARXIVAT A:
ERCBilduPegasus
Anar al contingut