Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu
Barcelona

ERC pressiona el govern perquè acceleri les estructures d'estat pendents abans del 27-S

Els republicans volen impulsar la hisenda pròpia, l'inventari del patrimoni de les administracions o el pla director de l'energia

RedaccióActualitzat

Esquerra pressiona el govern per "accelerar" es estructures d'estat pendents abans del 27 de setembre i demostri que estan preparats per afrontar una eventual ruptura amb Espanya. Esquerra ha presentat una moció al Parlament en què urgeix el govern a impulsar la hisenda pròpia; l'inventari del patrimoni de les administracions catalanes o el pla director de l'energia, telecomunicacions i sistemes d'informació -diuen- per "transmetre confiança a la ciutadania i també a la comunitat internacional". ". Una confiança que evidenciaria que la Generalitat està preparada per afrontar una eventual ruptura amb l'Estat: "Durant la transició nacional es garantirà la continuïtat del funcionament de l'administració i de la resta d'àmbits de la societat"

ERC també vol accelerar la catalogació de les infraestructures estratègiques o crear l'agència catalana de la protecció social.

Per evitar un recurs d'inconstitucionalitat, CiU i Esquerra van acordar en la llei de mesures fiscals, financeres i administratives aprovada a principis d'any tirar endavant aquestes estructures amb plans directors, i no pas amb projectes de llei, com volien inicialment. 

Tot i que la llei no ho explicita per evitar possibles impugnacions, l'agència catalana de protecció social seria l'embrió d'una seguretat social catalana que seria l'encarregada de gestionar "les prestacions" socials.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut