Quatre defuncions més a la residència de Tremp pel brot de Covid que ha mort 53 persones
El brot afecta gairebé el 100% de residents (ACN / Marta Lluvich)
Catalunya migdia

"Era la casa dels horrors": declaren els familiars de les víctimes de la residència de Tremp

Una vintena de familiars acusen els responsables de la residència d'homicidi imprudent per la mort de 64 persones en un sol mes de covid

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

En un sol mes, a finals de l'any 2020, a la residència Fiella de Tremp hi van morir per covid 64 dels seus 142 residents. El 43% del total. Era el moment àlgid de la pandèmia i aquesta instal·lació es va situar al centre de la polèmica per la gestió que va fer tant dels contagis com de les defuncions dels seus usuaris.

Quatre anys després, familiars de les desenes de persones que hi van perdre la vida han començat a declarar al jutjat de Tremp, que instrueix el cas. Acusen els responsables del centre de tenir els seus éssers estimats en condicions indignes i els consideren culpables d'un delicte d'homicidi imprudent. També els acusen de tracte vexatori i d'un delicte contra la seguretat dels treballadors -dos terços dels quals també es van encomanar en aquells mateixos dies-.


Una situació "dantesca"

Els primers a declarar, aquest dilluns, han estat set testimonis de tres famílies diferents. Tots ells han ratificat el que ja van declarar, una versió dels fets que coincideix amb la dels Mossos encarregats de la investigació i dels extreballadors: que hi va haver descontrol i desatenció als residents fins que el centre no va ser intervingut per la Generalitat.

L'exdirectora va declarar al gener per una de les dues causes que té obertes (3Cat/Clara Pàmies)

També han coincidit amb la versió de la Fiscalia, que ja va apuntar que, aquells dies, molts usuaris van passar fred, gana i set, i que se'ls va privar d'una correcta assistència mèdica, com detalla Xavier Prats, advocat de l'acusació particular.

"Els padrins no portaven mascareta, ningú els donava menjar, estaven deshidratats... la situació era dantesca."

Una altra de les greus irregularitats que s'han posat de manifest és, segons apunten, la nefasta gestió de les defuncions. Alguns familiars van haver d'entrar al centre a recuperar cadàvers pels seus propis mitjans. És el cas d'Evaristo Saura, que va perdre el seu pare.

"Vaig entrar allà sol, no em va acompanyar ningú. Tot estava a les fosques, amb gent per tota arreu i el meu pare lligat al llit, tapat amb mantes. Semblava la casa dels horrors. Espero que es faci justícia."

Les declaracions dels familiars arriben després que, els dies 15 i 16 del mes de gener passat, ja es van presentar davant del jutge -per l'altra causa que tenen oberta sobre les condicions dels seus treballadors- les exdirectives del geriàtric i membres del Patronat de la Fundació Fiella, que van negar totes les acusacions.

Durant aquesta setmana, està previst que declarin una vintena de famílies i altres testimonis en la fase d'instrucció d'aquesta causa.

ARXIVAT A:
SalutResidències gent gran Covid-19
Anar al contingut