Reykjavík

Entra en erupció un nou volcà islandès i provoca columnes de fum que afecten l'espai aeri

Un nou volcà islandès fa reviure el fantasma dels problemes aeris de la primavera del 2010. El Grímsvötn ha entrat en erupció i ha provocat una columna de fum de més de 20 quilòmetres d'alçada. Islàndia s'ha vist obligada a restringir el trànsit aeri i fins i tot ha tancat l'aeroport de la capital, Reykjavík. Aquest fet recorda l'episodi de l'any passat, però els experts asseguren que el caos aeri no es tornarà a repetir.

Actualitzat
El Grímsvötn és un dels volcans més actius d'Islàndia. Adormit des del 2004, ha despertat i ha generat una gran columna de fum i cendra de més de 20 quilòmetres d'alçada.

Aquest volcà està situat al peu d'una glacera, la més gran d'Europa. Després de l'erupció hi ha hagut una cinquantena de petits terratrèmols. El més gran, d'una intensitat de 3,7 graus en l'escala de Richter.

L'erupció és la més espectacular al país des de 1947. La cendra ha afectat una zona de 400 quilòmetres. Per precaució, les autoritats islandeses han prohibit la circulació d'avions en un radi de 220 quilòmetres al voltant del volcà. També han tancat l'aeroport de Keflavík, a Reykjavík.

Els responsables d'aviació civil no descarten haver de clausurar la resta d'aeroports del país, a mesura que les cendres emeses pel volcà s'estenguin.

Tot i que aquest episodi recorda el de la primavera del 2010, els geòlegs descarten, de moment, que aquesta erupció pugui generar un caos aeri com el que van provocar ara fa un any les cendres de l'Eyjafjallajökull. Llavors,
es van haver de cancel·lar 100.000 vols a Europa i 8 milions de passatgers van quedar bloquejats als aeroports.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut