El Consell de Seguretat de l'ONU, reunit aquest dilluns a Nova York (Reuters)

Enèsim intent d'alto el foc a Gaza: el Consell de Seguretat de l'ONU aprova una nova resolució

És la quarta que aprova des del novembre reclamant-ho, està basada en la proposta de Biden de fa 10 dies i només s'hi ha abstingut Rússia

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dilluns una nova resolució que reclama un alto el foc a Gaza i que està basada en el pla que el president dels EUA, Joe Biden, va presentar el 31 de maig.

La resolució s'ha aprovat amb els vots favorables de 14 països integrants i una abstenció, la de Rússia, i és la quarta que aprova aquest organisme reclamant-ho des que a l'octubre va començar la guerra a Gaza.

Els EUA han afirmat que és una resolució amb la qual Israel està d'acord, però de moment el govern encapçalat per Benjamin Netanyahu no ho ha confirmat.


"Missatge clar" a Hamas, segons els EUA

La resolució l'ha defensada l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, que ha afirmat que "envia un missatge clar a Hamas":

"Ara estem tots esperant, esperant que Hamas acordi l'alto el foc que diu que desitja, però no ens podem permetre esperar i esperar."

L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, aquest dilluns a Nova York (Reuters)

Thomas-Greenfield ha afirmat que el pla de Biden "garanteix la seguretat d'Israel", permetrà la recuperació de la normalitat a Gaza i també la preparació "de l'escenari per a un acord polític".

El text de la resolució reclama "un alto el foc immediat i l'alliberament dels ostatges", i urgeix les dues parts "a implementar els termes de la proposta sense demora ni condicions".

També rebutja que hi hagi cap "modificació territorial o demogràfica a Gaza", i advoca per la unificació de "Gaza i Cisjordània sota l'Autoritat Palestina", cosa que exclou que Hamas continuï controlant la Franja.


"Israel s'aferra als seus principis"

La representant d'Israel a l'ONU, Reut Shapir, ha intervingut al final de la sessió al Consell de Seguretat i ha deixat entendre que la resolució no els farà canviar de parer:

"Israel s'aferra als seus principis, i aquests principis no han canviat. Seguirem fins que tots els ostatges tornin i desmantellem totes les capacitats de combat i de govern de Hamas."

En aquest sentit, Shapir ha dit que "Israel no es comprometrà en negociacions interminables i sense sentit, que poden ser explotades per Hamas com un mitjà per guanyar temps".

Bona rebuda de Hamas i països àrabs

Per la seva banda, Hamas ha "donat la benvinguda" a la resolució: en un comunicat ha dit que vol reafirmar la seva "voluntat de cooperar amb els germans mediadors per iniciar negociacions indirectes".

Alguns països àrabs han celebrat també l'aprovació de la resolució: Egipte, país força implicat en les negociacions, ha reclamat a Israel i a Hamas que "prenguin mesures serioses" per implementar-la.

També se n'ha felicitat l'aliança de països del golf Pèrsic, entre els quals, l'Aràbia Saudita, Kuwait i Qatar, que ha dit que aquesta resolució "contribuirà a frenar la crisi a Gaza" i a estabilitzar la regió.

La quarta resolució en 8 mesos

Les anteriors resolucions aprovades pel Consell de Seguretat de l'ONU que reclamaven el final de la guerra van ser al novembre, al desembre i al març, però ni Israel ni Hamas n'han arribat a fer cas.

Biden va fer pública la proposta per a Gaza fa 10 dies afirmant que la iniciativa havia estat d'Israel, i que era "integral" i que incloïa "un alto el foc durador i l'alliberament de tots els ostatges".

És una proposta en tres fases: la primera consistiria en un alto el foc de 6 setmanes, amb l'inici de la retirada de l'exèrcit d'Israel de Gaza, intercanvi d'ostatges per palestins detinguts i entrada d'ajuda humanitària.

En la segona s'intensificarien les negociacions, es retiraria del tot l'exèrcit i s'acabaria l'intercanvi de presoners, i en la tercera s'abordaria "una gran operació de reconstrucció" de Gaza.

El Consell de Seguretat de l'ONU, reunit aquest dilluns a Nova York (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelONUGuerra a Gaza
Anar al contingut