Flix

Encara queden 80.000 metres cúbics de material contaminat al pantà de Flix

Ho ha reconegut la societat pública Acuamed, que s'encarrega de la descontaminació del pantà, una feina que no s'enllestirà abans de dos anys

RedaccióActualitzat

L'empresa pública encarregada de la neteja dels fangs tòxics de Flix, a la Ribera d'Ebre, ha quantificat aquest dimecres el material contaminat que queda per extreure. S'havien dit moltes xifres, però el màxim responsable d'Acuamed ha concretat que s'han deixat al fons 79.300 metres cúbics de materials, un 9% del total previst en el projecte inicial. El termini per descontaminar del tot el pantà és de dos anys. En aquests dos anys es retiraran els residus que queden pendents, es netejarà l'aigua i s'eliminarà el mur que aïlla la zona contaminada.

Encara no se sap quan començaran les obres per treure els residus, perquè abans s'ha d'arribar a un acord amb l'antiga empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas. En tot cas, qui reprengui les obres haurà de tornar a col·locar les instal·lacions que es van desmuntar a finals de l'any 2015, quan es van donar les obres per finalitzades tot i que de fet encara no ho estaven. Acuamed admet ara que hi ha feina pendent i s'ha compromès a acabar-la tal com estava previst en el projecte inicial.

L'Ajuntament de Flix i la Delegació del Govern de les Terres de l'Ebre, presents a la reunió d'aquest matí amb el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, han rebut amb satisfacció el compromís de reprendre les obres. Segons Marc Mur, alcalde del municipi de la Ribera d'Ebre, "són bones notícies, s'han esvaït els dubtes". El delegat del govern, Xavier Pallarès, ha dit que "des del govern de la Generalitat estem contents i satisfets, i esperem que aquesta fluïdesa d'avui amb la negociació que reiniciem pugui continuar."

De moment, Acuamed ha indicat que encarregarà una vigilància contínua del mur que aïlla els residus, tot i que ha assegurat que està en bon estat i que no hi ha fuites a l'exterior.

♦ La comissió de seguiment del pantà de Flix es crearà dijous

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut