Representants i institucionals amb algunes de les protagonistes del projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' a la delegació del G…
Representants i institucionals amb algunes de les protagonistes del projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' a la delegació del Govern a Lleida

En marxa una nova iniciativa que vol visibilitzar les dones de l'àmbit rural de Ponent per superar l'"agropatriarcat"

ACN Lleida - La delegació del Govern a Lleida ha presentat una nou projecte amb el qual vol visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l'entorn rural de les comarques de Ponent. Amb el nom 'Lleida, terra de dones transformadores', la iniciativa arrenca posant cara a 12 "dones transformadores" que, des dels seus espais i activitat quotidians, fomenten canvis al territori que contribueixen a superar l'"agropatriarcat". La primera fase del projecte consisteix en donar a conèixer les participants a través d'una pàgina web, xarxes socials i amb documentals i podcasts. També, diumenge participaran a la Fira de Sant Miquel on explicaran les seves històries. En una segona fase s'identificaran més dones transformadores perquè es sumin al projecte.

L'acte de presentació del projecte s'ha fet aquest dilluns a la seu de la delegació del Govern a Lleida i ha comptat amb l'assistència de deu de les dotze participants, a més de la delegada Montse Bergés i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí.

L'objectiu de la iniciativa és posar cara a les dones transformadores de l'espai rural de les sis comarques de Ponent que, amb la seva acció quotidiana, plantegen i generen canvis en l'entorn, hi detecten mancances i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte en diversos àmbits, ja sigui social, cultural, econòmic o artístic, entre altres.

A partir d'això, es vol crear un moviment que condueixi a la creació d'una agenda compartida d'aquestes dones que treballin amb el Govern per superar l'"agropatriarcat", és a dir, la doble discriminació pel fet de ser "dones de poble", i visibilitzar les dones rurals més enllà del sector primari.

Marta Rallo, antropòloga sociocultural i una de les dotze dones que hi participen, ha remarcat la importància de la iniciativa per contrarestar aquest "agropatriarcat", concepte creat per l'antropòloga Montse Soronellas, ja que "ressalta els canvis que s'estan produint des de la visió del gènere i de les dones".

Dotze dones protagonistes

El primer pas del projecte ha consistit en la identificació de perfils femenins transformadors del territori. Es tracta de Maite Sainz de la Maza Benet (Els Alamús, Segrià), arquitecta especialista en arquitectura de terra, premiada internacionalment; Remei Capitan Artacho (Balaguer, La Noguera), organització d'homenatges de vida laics; Marta Rallo Arnau (Coscó, La Noguera), antropòloga sociocultural; Lourdes Mora Alsina (Bellpuig, Urgell), presidenta de la Comunitat Energètica Local de Bellpuig; Nadia Tolsà Montedoro (Maldà, Urgell), copropietària de la Cooperativa al Centro la Vida del Bar Lo Centro de Maldà; Eva Bonet Baqué (L'Ametlla de Segarra, La Segarra), Enòloga; Patricia McGuill Ferrari (Florejacs, La Segarra), narradora; Sara Boldú Botam (Les Borges Blanques, Les Garrigues), realitzadora; Sara Pons Arnal (Granyena de les Garrigues, Les Garrigues), escultora; Sara Jové Balasch (La Pobla de Cérvoles, Les Garrigues), gerent del Celler Mas Blanch i Jové i secretària de l'Associació de propietaris forestals de La Pobla de Cérvoles i El Vilosell; Sònia Morell Bernadí (Golmés, Pla d'Urgell), ramadera i estilista, i Gemma Llanes Sagarra (Ivars d'Urgell, Pla d'Urgell), pagesa regenerativa.

Les fases del projecte

La primera acció tindrà lloc el proper dia 1 d'octubre en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, on totes les dones de capçalera explicaran les seves històries des de les 10 fins a les 14 hores a l'estand del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ubicat al pavelló 3 de Fira Lleida. A les 12 hores hi haurà una acció oberta al públic en què es presentaran els continguts visuals del projecte.

"Lleida, terra de dones transformadores" comptarà amb un ventall d'eines comunicatives, formats i suports per facilitar donar a conèixer la realitat transformadora del territori de les protagonistes d'aquest projecte. Tots els materials i informacions que s'hi vagin integrant amb el temps seran inclosos a una pàgina web. Serà el cas de retrats, càpsules documentals de curta durada i de podcasts, entre altres. A més, el hashtag del projecte serà #donestransformadoreslleida i també hi haurà un compte d'Instagram.

A partir de la identificació de les dotze protagonistes inicials, es preveu fer una dinàmica participativa per identificar-ne d'altres a tot el territori i generar un moviment a partir d'una sèrie d'accions que portin el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural.

En aquesta segona fase del projecte, es disposarà d'una estructura portàtil, a mode de plató que arribarà a les places de les poblacions i que funcionarà a mode d'estudi fotogràfic on hi seran retratades les dones que s'identifiquin amb el moviment per tal de seguir donant-li visibilitat i convocar-hi noves cares.

Posteriorment, els retrats de les dones que s'hauran capturat al plató portàtil, s'imprimiran en grans dimensions i s'instal·laran en parets de les localitats, a més també es promouran xerrades per difondre les històries de les protagonistes.

Un projecte extrapolable a altres territoris rurals

La intenció de l'acció 'Lleida, terra de dones transformadores' és aportar un model de promoció i visibilització del paper transformador de les dones en l'entorn rural que pugui ser desenvolupat en altres territoris de Catalunya, amb les adaptacions específiques corresponents. Per mostrar-lo, s'organitzarà una exposició itinerant arreu del país amb els materials gràfics i audiovisuals elaborats al llarg del desenvolupament de la iniciativa.

La iniciativa compta amb el suport dels departaments d'Igualtat i Feminismes i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Anar al contingut