El personal d'escoles i instituts començarà a rebre la vacuna aquesta mateixa setmana
Una dona rep la vacuna (EFE/Marta Pérez)

La vacuna d'AstraZeneca es començarà a posar dimarts al personal essencial

S'administrarà als professionals que treballen a les farmàcies, als funcionaris de presons i als cossos de seguretat i d'emergència

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, compareixen aquest dilluns en roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica i la mobilitat al país.

Ho fan el dia que ja han arribat a Catalunya les primeres dosis de la vacuna d'AstraZeneca, desenvolupada a Oxford, que s'afegeixen a les de les farmacèutiques Pfizer/BioNTech i Moderna.

Vergés ha informat que, d'AstraZeneca, a Catalunya n'han arribat 31.800 vacunes, que es destinaran a personal essencial de menys de 55 anys.

La consellera ha explicat que aquest dilluns es farà "tota la validació" prèvia necessària, i que es començaran a administrar demà a la tarda.


Farmàcies, presons, i seguretat i emergències

Dins del personal essencial que començarà a rebre la vacuna d'AstraZeneca, els primers seran els professionals que treballen en farmàcies: farmacèutics, auxiliars i fisioterapeutes. Sabran quan els toca vacunar-se perquè els citaran amb un missatge en què s'especificarà la data, la franja horària i el lloc, que serà un dels 37 centres de vacunació que s'habilitaran.

 

Els primers vials amb vacunes d'AstraZeneca ja han arribat a Catalunya (EFE/Olivier Chassignole)


Paral·lelament, ha dit Vergés, amb la vacuna d'AstraZeneca aquesta setmana també començaran a vacunar col·lectius essencials com els de presons i els cossos de seguretat i emergències.

A banda de les 31.800 vacunes d'AstraZeneca, aquesta setmana també se'n reben 64.530 de Pfizer i 15.600 de Moderna.

 

 


Això permetrà, ha explicat Vergés, tornar a administrar primeres dosis, després que la setmana passada només es van administrar segones dosis a les persones que feia tres setmanes que havien estat vacunades per primera vegada.

En concret, més enllà de les vacunes d'AstraZeneca, Salut compta a administrar 26.000 primeres dosis (15.000 de Pfizer i 11.000 de Moderna).

En total, sumant les tres farmacèutiques, Vergés ha explicat que aquesta setmana arribaran 112.000 vacunes, i que la previsió és administrar-les totes.


"Una mica d'entrebanc"

El fet que la Comissió de Salut Pública del govern espanyol hagi fixat el topall d'edat dels 55 anys complica la campanya de vacunació, ja que molts professionals sanitaris estan en actiu fins als 65 anys.

La cap del programa de recerca epidemiològica de l'Institut Català d'Oncologia, Sílvia de Sanjosé, n'ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio". Ha admès que la directiva del Ministeri de Sanitat "és una mica un entrebanc" als plans de vacunació de la Generalitat, perquè es comptava a poder administrar-la a persones de fins a 65 anys, com es fa en altres països.

 

Bars i restaurants poden obrir més estona al matí i al migdia (EFE/Enric Fontcuberta)


La compareixença dels responsables de Salut i d'Interior, d'altra banda, coincideix amb l'entrada en vigor de les noves mesures per contenir la pandèmia, que relaxen una mica les que han estat vigents entre el 7 de gener i el 7 de febrer.

Unes mesures que Marc Ramentol, secretari general de Salut, ha volgut remarcar que han de servir per "donar una mica d'aire a sectors que porten moltes setmanes aguantant el pes" de les restriccions.

En cap cas, ha insistit Ramentol, no s'han d'interpretar en el sentit que hi pot haver un relaxament general.


53 defuncions

Pel que fa a les dades sobre la pandèmia, aquest dilluns el Departament de Salut ha notificat 1.249 contagis nous de coronavirus i 53 defuncions més.

El nombre de pacients Covid ingressats als hospitals ha pujat una mica, una "fluctuació normal", segons Marc Ramentol, secretari general de Salut, que ha assegurat que la setmana passada es va assolir el pic de pressió a les UCI.

Ramentol, de tota manera, ha volgut remarcar que la xifra de persones hospitalitzades i a les UCI "encara és molt alta".

 

EN DIRECTE | Salut informa sobre la vacunació el dia que arriba la d'AstraZeneca
UCI de l'Hospital de Bellvitge (EFE/Toni Albir) (EFE/Toni Albir)


La xifra de contagis diaris continua baixant i també la incidència per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, que ha caigut per sota dels 500 casos. Ara en són 483.

La velocitat de reproducció, que per sobre de l'1 indica creixement, es manté per sota del 0,90. Ara hi ha una Rt de 0,86.

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut