Puigdemont i Comín han atès la premsa des del Parlament Europeu (ANC)

Puigdemont veu "il·legal" la detenció de Ponsatí i diu que els Mossos en són corresponsables

ERC, Junts, la CUP i les entitats independentistes celebren el retorn de l'exconsellera

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha lamentat la detenció de Clara Ponsatí a Barcelona, que ha descrit com a "il·legal". "A Espanya, l'estat de dret importa més aviat poc", ha assegurat Puigdemont.

En una compareixença amb mitjans des del Parlament Europeu, Puigdemont ha demanat a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, que defensi els drets de Ponsatí i "actuï amb imparcialitat".

L'eurodiputat de Junts ha lamentat que els Mossos d'Esquadra hagin estat "corresponsables" d'una detenció "il·legal", però ha remarcat que "l'autor intel·lectual" del cas és el jutge Pablo Llarena. "Ell sap per què ha demanat que siguin els Mossos i no la Guàrdia Civil", ha dit.

Així mateix, Puigdemont ha assenyalat que el retorn de Ponsatí a Catalunya ha estat "comptant amb l'exili", i no "d'esquena al poble de Catalunya", en un dard cap a la consellera Meritxell Serret, que va ser la primera exiliada a tornar.

En el seu cas es va presentar al Suprem i va quedar lliure. Serret ha celebrat el retorn de l'eurodiputada de Junts:

En una compareixença conjunta amb Puigdemont, l'exconseller Toni Comín ha enviat també un missatge de "satisfacció" pel fet que Ponsatí no reconegui al Suprem i no hagi entrat a l'Estat "via Madrid". "No es lliura de manera voluntària a la justícia espanyola", ha remarcat. 

Comín ha remarcat que aquest dimecres Ponsatí hauria de poder assistir al ple del Parlament Europeu, perquè té immunitat. En la mateixa línia s'ha pronunciat Jordi Turull, de Junts, que ha denunciat la "detenció il·legal" de Ponsatí i l'ha qualificat d'"abús de poder".

Per part d'Esquerra ha reaccionat a la notícia Oriol Junqueras, que ha celebrat el retorn de Ponsatí i ha tret pit del paper que hi ha jugat la derogació del delicte de sedició pactada entre Esquerra i el PSOE.

Junqueras ha exigit la posada en llibertat immediata de Ponsatí i, sobre els retrets a Meritxell Serret, ha demanat que tothom treballi "amb esperit cooperatiu per la defensa del nostre país".

El president d'ERC ha valorat la notícia aquest dimarts (CCMA)

El PSC ha afirmat que "ningú està per sobre de la llei en un estat de dret". "La justícia és igual per a tothom i s'ha actuat de la mateixa manera que es faria amb qualsevol ciutadà que no compareix davant d'un jutge", afegeixen els socialistes.

Des dels Comuns, Jaume Asens ha assegurat que "és una mala notícia per la desjudicialització del conflicte que Llarena menyspreï la immunitat parlamentària reconeguda de forma provisional per Luxemburg fa un any". "Un cop derogada la sedició, hauria de quedar en llibertat en les properes hores", assegura.

El president del PP català, Alejandro Fernández ha assegurat a través de Twitter que Clara Ponsatí ha pactat amb Pedro Sánchez un retorn "en còmodes terminis".

També el president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha acusat Sánchez de facilitar el retorn amb la reforma del Codi Penal.


Suport de la CUP i les entitats independentistes

La CUP ha donat la "benvinguda" a Ponsatí: "Davant de qualsevol intent de represaliar-la, allà serem", ha assegurat el diputat Carles Pellicer, que ha mostrat "tot el suport" a l'eurodiputada. L'anticapitalista Carles Riera s'ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per reclamar-li que "assumeixi responsabilitats" i "reverteixi" la situació derivada de la detenció. 

Des d'Òmnium, el seu president, Xavier Antich, també ha donat la benvinguda a l'eurodiputada i ha sostingut que cinc anys després, "pels més de 4.200 represaliats", la lluita per la independència continua.

En una piulada Antich també ha destacat que "la lluita de l'exili és sempre un exemple de dignitat i coratge contra la persecució ignominiosa de l'Estat espanyol".

L'ANC ha també ha celebrat el "camí" que ha emprès Ponsatí en el seu retorn a Catalunya: "Aquest és el camí. Cal desafiar l'estat espanyol i l'estament judicial que ens reprimeix", ha escrit al seu compte de Twitter l'entitat. 

Alhora, l'organització destaca que un cop tornada de l'exili, Ponsatí no té intenció d'entregar-se a les autoritats: "Des de l'Assemblea estem amb tu. El teu gest compromès t'honora".

ARXIVAT A:
JudicialPolicialProcés catalàClara PonsatíMossos d'Esquadra
Anar al contingut